Na Hrvaškem bodo začeli snemati film o Gotovini

Hrvaška radiotelevizija (HRT) je potrdila, da bo filmska ekipa na čelu z režiserjem Antunom Vrdoljakom 20. februarja začela snemati celovečerec in nadaljevanko z naslovom General o upokojenemu hrvaškemu generalu Anteju Gotovini. Naslovno vlogo so zaupali hrvaškemu igralcu s hollywoodsko kariero Goranu Višnjiću.

Ante Gotovina je bil pripadnik francoske tujske legije, ki je 
posredovala na različnih koncih sveta. Med vojno na Hrvaškem se je priključil hrvaški vojski, po haaški obtožnici iz 
leta 2001 se je nekaj let skrival pred preiskovalci. Po aretaciji 
je bil sedem let v haaškemu priporu. Foto: Hina
Ante Gotovina je bil pripadnik francoske tujske legije, ki je posredovala na različnih koncih sveta. Med vojno na Hrvaškem se je priključil hrvaški vojski, po haaški obtožnici iz leta 2001 se je nekaj let skrival pred preiskovalci. Po aretaciji je bil sedem let v haaškemu priporu. Foto: Hina

ZAGREB > Projekt temelji na knjigi hrvaškega novinarja in publicista Nenada IvankovićaBojevnik, pustolovec, general. Scenarij je napisal 85-letni hrvaški režiser Vrdoljak. Poleg celovečerca bodo posneli še osem 50-minutnih delov nadaljevanke. Gotovina pri pripravah projekta ni želel sodelovati.

Vrdoljak je poudaril, da je imel 62-letni Gotovina "neverjetno življenje" ter da ni "ameriškega dramaturga", ki bi lahko osmislil posamezne dogodke iz generalovega življenja.

Gotovina je bil pripadnik francoske tujske legije, ki je posredovala na različnih koncih sveta. Med vojno na Hrvaškem se je priključil hrvaški vojski, po haaški obtožnici iz leta 2001 se je nekaj let skrival pred preiskovalci. Po aretaciji je bil sedem let v haaškemu priporu. Leta 2012 je bil oproščen vojnih zločinov proti Srbom med in po hrvaški operaciji Nevihta leta 1995. Potem se je posvečal podjetništvu in gojenju tun na območju Zadra.

Snemanja bodo potekala na različnih lokacijah na Hrvaškem in v Franciji. Hrvaški mediji so ugibali, da bo prvo generalovo soprogo igrala Penelope Cruz, a so iz filmske ekipe za današnji Jutarnji list pojasnili, da je cena angažmaja Cruzove višja kot celotni stroški enega od osmih nadaljevanj Generala.

Kot Višnjićevi potencialni partnerki omenjajo hrvaški igralki Natašo Janjić in Zrinko Cvitešić. Potrdili so tudi udeležbo vrste drugih znanih hrvaških igralcev, kot so so Rene Bitorajac, Goran Bogdan, Tarik Filipović, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević in Goran Navojec.

Prve kadre naj bi posneli 20. februarja na Velebitu.

Vrednost projekta je ocenjena na nekaj manj kot deset milijonov kun (1,3 milijona evrov). Na HRT naj bi nadaljevanko General predvajali prihodnje leto.

STA


Najbolj brano