Na Borštniku je slavila tudi novogoriška Gospa Bovary

Sinoči se je v Mariboru s slovesno podelitvijo nagrad izteklo 50. Borštnikovo srečanje. S kar dvema nagradama je slavila Gospa Bovary Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Yulia Roschina Foto: STA
Yulia Roschina Foto: STA

MARIBOR > Nagrado za režijo je prejela Yulia Roschina, leta 1982 rojena v Moskvi. Po presoji strokovne žirije uprizoritev “izpelje skozi režijski pristop, ki je samosvoj tako v estetiki kot vsebini”. Njen režijski koncept izvrstno uravnoveša “senzibilnost in brutalnost ter kritično zastavlja vprašanja o zgodovinskem in sodobnem položaju in (ne)moči tako ženske kot moškega. Pri tem gledališke mehanizme 'razgali', pred nami je odrski dogodek, ki navidezno ničesar ne skriva, a kljub temu ostaja privlačen in nepredvidljiv do zadnjega hipa.”

Nagrado za mladega igralca je prejel Vito Weis, prav tako za vlogi v Gospe Bovary, kjer upodobi dva ljubimca, Léona in Rodolpha. “Odmerjen in premišljen je v prelivanju nežnosti, krutosti in prvinskosti, njegov nastop je celosten, fizično in mentalno čvrsto prepojen, s čimer izzove svojevrstno erotično energijo, ki ne potrebuje golote in ekscesa, da bi pretresla in ganila, ampak prodre skozi jasno igralčevo misel in globoko zavedanje lastnega telesa”.

Veliko Borštnikovo nagrado je prejela predstava Hedda Gabler izvedbi Drame SNG Maribor, Borštnikovo nagrado po presoji žirije pa izvedbeno-igralski ansambel za kolektivno igro v uprizoritvi Iliada Mestnega gledališča ljubljanskega, SNG Drame Ljubljana in Cankarjevega doma. Omeniti velja še nagrade za igro: prejeli so jih Jernej Šugman, Polona Juh, Nataša Matjašec Rošker in Jette Vejrup Ostan. AG


Najbolj brano