Na Berlinalu tudi osemurna filipinska epopeja

V Berlinu bo med 11. in 21. februarjem mednarodni filmski festival. V tekmi za medvede je 18 del, med njimi film Bosanskega režiserja Danisa Tanovića Smrt v Sarajevu, pa tudi najdaljši tekmovalni film v zgodovini festivala, delo filipinskega režiserja Lava Diaza. S projekcijo se bodo poklonili nedavno preminulemu Davidu Bowieju.

Festival bo odprl film bratov Coen Hail, Caesar!.
Festival bo odprl film bratov Coen Hail, Caesar!.  

BERLIN > Festival bo odprl film bratov Coen Hail, Caesar!. Z oskarjem nagrajena režiserja bosta to filmsko manifestacijo, ki poleg Benetk in Cannesa velja za eno največjih v Evropi, uvedla drugič v zadnjih nekaj letih. Leta 1998 sta na Berlinalu sodelovala s filmom Veliki Lebowski, leta 2011 pa sta festival odprla z remakom vesterna Pravi pogum.

Film Hail, Caesar! sta postavila v 50. leta minulega stoletja, ko so filmsko industrijo obvladovali veliki studii, in predstavila delovni dan v enem od njih. V filmu so zaigrali George Clooney, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum in drugi. Film bodo prikazali zunaj tekmovalnega programa.

V sklopu festivala bo tudi letos berlinski filmski sejem, na katerem bodo pod znamko Central European Cinema (CEC) skupaj s češkimi in slovaškimi predstavljeni tudi slovenski filmi. Prikazani bodo filmi Nika v režiji Slobodana Maksimovića, Mama režiserja Vlada Škafarja ter Utrip ljubezni v režiji Borisa Petkovića. Berlinale Talent Campusa se bo letos udeležil direktor fotografije Mitja Ličen.

Zbirali bodo prostovoljne prispevke za begunce

Berlinale, ki med tremi velikimi festivali velja za najbolj političnega, bo v 66. izdaji obiskovalce pozval, naj pomagajo beguncem. Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka se bodo prvič v zgodovini festivala nanje obrnili s prošnjo za prostovoljne prispevke. Poleg tega bodo beguncem razdelili več sto brezplačnih vstopnic.

Z begunsko problematiko se ukvarja tudi nekaj filmov v tekmovalnem programu festivala. Kot je dejal Kosslick, mnogi filmarji iščejo vzroke begunskega toka. Med njimi je denimo italijanski režiser Gianfranco Rosi s filmom Fuocoammare (Požar na morju), ki je več let živel na otoku Lampedusa, da je lahko posnel film. V njem s kombinacijo dokumentarnih in igranih prizorov pripoveduje o bedi beguncev ter vzporedno zgodbo o dečku, ki živi na otoku.

Najdaljši film traja več kot osem ur

Najdaljši tekmovalni film v zgodovini festivala, ki je dolg kar več kot osem ur, pa je film z angleškim naslovom A Lullaby to the Sorrowful Mystery filipinskega režiserja Lava Diaza, ki pripoveduje o boju svoje domovine proti španskim kolonizatorjem ob koncu 19. stoletja.

V tekmovalnem programu so še filmi Kollektivet (Komuna) Thomasa Vinterberga, za katerega je režiser navdih našel v lastnem otroštvu, dokumentarec Alexa GibneyjaZero Days, ki tematizira spletni nadzor in spletno nasilje, biografska drama GeniusMichaela Grandageja o Fitzgeraldovem in Hemingwayevem založniku ter drama L'avenir (Prihodnost) režiserke in scenaristke Mie Hansen-Love.

Davidu Bowieju se bodo v Berlinu poklonili s projekcijo znanstvenofantastične klasike Mož, ki je padel na ZemljoNicolasa Roega, v kateri je naslovno vlogo vesoljskega “brodolomca” na Zemlji odigral legendarni britanski glasbenik.

Prav tako sta v tekmovalnem programu filma Alone in Berlin režiserja Vincenta Pereza, ki je nastal po romanu Vsakdo umre samHansa Fallade in znanstvenofantastična drama Midnight Special v režiji Jeffa Nicholsa, v kateri mora oče svojega sina, ki ima nadnaravne sposobnosti, zaščititi pred vladnimi agenti.

Ponovno je v tekmi za medvede tudi Iran, kamor je lani odšel zlati medved - dobila ga je tragikomedija Taksi iranskega režiserja Jafarja Panahija-, tokrat s filmom Manija Haghighija z angleškim naslovom A Dragon Arrives.

Žiriji predseduje Meryl Streep

O dobitnikih medvedov bo odločala mednarodna žirija, ki ji predseduje ameriška igralka Meryl Streep. V njej so še nemški gledališki in filmski igralec Lars Eidinger, britanski igralec Clive Owen, italijanska igralka Alba Rohrwacher, francoska fotografinja Brigitte Lacombe, britanski filmski kritik Nick James in poljska filmarka Malgorzata Szumowska. Slednja je na lanskem Berlinalu za film Body, ki pripoveduje o problematičnem odnosu očeta do svoje anoreksične hčerke, prejela srebrnega medveda za režijo.

Skupaj bodo na festivalu prikazali 434 filmov z vseh koncev sveta. Kosslick na rdeči preprogi napoveduje zvezde, kot so George Clooney, Jude Law, Isabelle Huppert, Channing Tatum, Colin Firth, Kirsten Dunst, Tilda Swinton, Julianne Moore in še mnoge druge.

S projekcijo filma Razsodnost in rahločutnost, klasično adaptacijo romana Jane Austen v režiji Anga Leeja, pa se bodo poklonili sredi januarja preminulemu britanskemu igralcu Alanu Rickmanu. Ta je v filmu odigral vlogo polkovnika Brandona.

Retrospektiva delčku zgodovine nemškega filma

Retrospektivo bodo tokrat posvetil delčku zgodovine nemškega filma. Pod naslovom Nemčija 1966 - ponovno definiranje kinematografije bodo prikazali filme, ki so nastali v letu, prelomnem za nemški film. Prikazali bodo okrog 20 igranih in dokumentarnih filmov iz Vzhodne in Zahodne Nemčije, tako kinematografskih kot televizijskih. V retrospektivo pa bodo vključili še 30 srednje- in kratkometražnih filmov, kar je bil značilen format tistega časa.

STA


Najbolj brano