Na 57. likovnem bienalu v Benetkah trije slovenski umetniki

Na osrednji razstavi 57. likovnega bienala v Benetkah, ki bo potekal med 13. majem in 26. novembrom, so bo predstavilo 120 umetnikov. Umetniška direktorica Christine Macel je za razstavo izbrala tudi tri slovenske predstavnike - kolektiv OHO, Marka Pogačnika in Vadima Fiškina. V nacionalnem paviljonu bo Slovenijo zastopala Nika Autor.

Marko Pogačnik Foto: Bostjan Bensa
Marko Pogačnik Foto: Bostjan Bensa

BENETKE > Tako Pogačnik kot Fiškin bosta v Benetkah povratnika. Prvi se je, tedaj še v okviru jugoslovanskega paviljona v Vrtovih bienala, s projektom Družina v Šempasu predstavil leta 1978, ko je bila krovna tema razstave Od narave k umetnosti, od umetnosti k naravi, piše današnje Delo.

Tokrat se bo v Benetke vrnil v dvojni vlogi. Kot je povedal za časnik, bo OHO predstavljen historično, z dokumentacijo iz newyorškega muzeja MoMA, tukajšnje Moderne galerije in najbrž še od kod, od ohojevskih del pa z videom OHO - Poletni projektiNaška Križnarja, ki je bil leta 1970 predstavljen na razstavi v muzeju MoMA.

Kot Marko Pogačnik pa bo predstavil svežo produkcijo - risbe in knjige -, znotraj tega pa bo izpostavil svoj odnos do Benetk, kakršnega je popisal tudi v knjižni obliki (predvsem Skrivnost Benetk; Vitalno-energijske razsežnosti vodnega mesta, 2008).

Na bienalu bo vzpostavil mrežo primerjav Benetk s Parizom in Londonom, ob tem, kar bo na ogled, pa napoveduje tudi spremljajoče dejavnosti, predstavitev svojih razmišljanj v živo. Obiskovalce bienala sicer čaka tudi izbor njegovih telesnih in duhovnih vaj Dotik Gaje, ki jih namenja duhovnemu razvoju človeka in vzpostavitvi dialoga z naravo.

Fiškin, umetnik z ruskim poreklom, ki od leta 1996 deluje v Sloveniji, je Slovenijo, tedaj še v slovenskem paviljonu v Galeriji A + A, zastopal na 51. Beneškem bienalu v sezoni 2005 s projektom Še en hiter dan.

Za Delo je povedal, da se bo tokrat v okviru paviljona Čas in neskončnost - Christine Macel namreč selektorsko razstavo napoveduje v obliki tematskih "transpaviljonov" - predstavil s projektom Vrata. Na ogled bo v parku Vrt devic v Arzenalu.

Slovenski umetniki bili sicer na selektorskih razstavah nazadnje prisotni leta 2003, ob 50. izdaji bienala s temo Sanje in konflikti; diktatura gledalca, ko je Igor Zabel, tedaj med kustosi, ki jih je k bienalu povabil umetniški direktor Francesco Bonami, v svoje Individualne sisteme uvrstil Marka Peljhana in skupino Irwin, njegov kolega Carlos Basualdo, prav tako član skupine kustosov, pa na lastno Strukturo preživetja še Marjetico Potrč.

Kot še piše Delo, Francozinja Christine Macel slovensko umetnost dobro pozna. V sezoni 2010 je bila v pariškem centru Pompidou, kjer je vodja kustosov, ob poljski kolegici Joanni Mytkowski glavna kustosinja razstave Obljube preteklosti - prekinjena zgodovina umetnosti nekdanje Vzhodne Evrope, na kateri so bili predstavljeni tudi OHO, Laibach, Marjetica Potrč in Tobias Putrih.

Nika Autor se bo predstavila v nacionalnem paviljonu, prav tako v Arzenalu. Kot je pred časom povedala, bo, podobno kot v preteklih delih, tudi ta projekt predstavljal različne poskuse z vizualnim materialom, ki razmišlja o skritih, utišanih zgodbah, o opresiranih življenjih. Ukvarjal se bo z vprašanji družbene realnosti, skozi uporabo in razumevanje forme obzornika, dokumentarnega filma, esejističnega filma kot forme angažiranih praks v času, ki potrebuje upor skozi podobo in besedo.

STA


Najbolj brano