Mračen spomin bo preglasila pesem

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta pripravo osrednje proslave ob kulturnem prazniku zaupali Zvezi slovenske katoliške prosvete (ZSKP). V Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici bodo s proslavo 8. februarja začeli teden, posvečen Lojzetu Bratužu.

Program tedna, ki ga bodo Lojzetu Bratuži posvetili ob 80. 
obletnici njegove smrti, sta predstavili Franka Padovan (levo) 
in Franka Žgavec. Foto: Ana Cukijati
Program tedna, ki ga bodo Lojzetu Bratuži posvetili ob 80. obletnici njegove smrti, sta predstavili Franka Padovan (levo) in Franka Žgavec. Foto: Ana Cukijati

GORICA > “Opevajo srca te mili zvoki,” je drugi verz soneta, ki ga je pesnica Ljubka Šorli posvetila možu Lojzetu Bratužu (1902-1937). Hkrati je to tudi naslov tedna, ki ga zborovodji in skladatelju namenjajo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici.

V spomin na goriškega človeka

Četudi mineva že 80 let od mučeniške smrti Lojzeta Bratuža, spomin nanj ostaja živ, še posebej v Gorici, kjer se je rodil, deloval in tudi umrl. 27. decembra 1936 so ga fašisti po koncu maše v podgorski cerkvi prijeli ter ga prisilili, da je pil bencin in strojno olje. Močna zastrupitev je povzročila razpad jeter in ledvic, zato je skoraj dva meseca njegovo življenje viselo na nitki. “V mukah je umrl 16. februarja 1937, česar ne smemo pozabiti. Zato smo ob 80. obletnici njegove smrti pripravili niz dogodkov v čast goriškega človeka, mučenika, žrtve,” je povedala Franka Žgavec, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž. Prva v nizu prireditev bo osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo na pobudo krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Sveta slovenskih organizacij (SSO) in Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), prireja Zveza slovenske katoliške prosvete (ZSKP). Proslavo Pomlad in pesem v duši, ki bo 8. februarja ob 20. uri v Kulturnem centru Lojze Bratuž, režira novogoriška igralka Ana Facchini, za glasbeno koordinacijo je zadolžena Metka Sulič, dirigent pa bo Mirko Ferlan.

“Režiserka se je odločila, da bo večer prepleten z recitali, ki bodo ilustrirali niz dogodkov iz Bratuževega kratkega življenja,” napoveduje Franka Padovan, predsednica ZSKP. Nastopili bodo člani mešanih pevskih zborov Lojze Bratuž iz Gorice, F. B. Sedej iz Števerjana in Hrast iz Doberdoba, mladinski pevski zbor SCGV Emil Komel iz Gorice ter dramski igralci iz Števerjana. Sodelovali bodo še komorni orkester SCGV Emil Komel z gosti, med njimi pianist Aleksander Gadžijev, sopranistka Alessandra Schettino in baletna skupina iz Gorice.

Tudi pogovor o Bratužu

Teden v spomin na Bratuža bodo v istoimenskem centru nadaljevali 13. februarja s pogovorom o pomenu, ki ga ima skladatelj še danes predvsem za Slovence v Gorici. Večer Lojze Bratuž še vedno živ med nami bo sooblikovalo več pripadnikov srednje generacije Goričanov. Prav na 80. obletnico Bratuževe smrti bodo priredili glasbeni večer Lojze Bratuž - Vinko Vodopivec: Bogastvo glasbene govorice na Goriškem, na katerem bosta zapela Mešani pevski zbor Lojze Bratuž in Primorski akademski pevski zbor Vinko Vodopivec z glasbenimi gosti. Člani Združenja cerkvenih pevskih zborov Gorica pa bodo na Bratužev grob na goriškem pokopališču položili šopek.

V nedeljo, 19. februarja ob 10. uri, bodo teden sklenili s sveto mašo v cerkvi svetega Ivana v Gorici. Med letom se prireditelji nadejajo tudi drugih dogodkov v Bratužev spomin.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano