Mozaik zborovskih biserov s “ferlanizmi”

Letni celovečerni zborovski koncert, ki ga je Mešani pevski zbor Postojna v nedeljo pripravil v dvorani Glasbene šole Postojna, je bil tokrat prav poseben - z njim se je od zbora poslovil njegov dolgoletni zborovodja Mirko Ferlan iz Sesljana.

Na koncertu v Postojni  se je od ubrane tovarišije po sedmih 
letih poslovil njen zborovodja Mirko Ferlan.  Foto: Ladis Torresan
Na koncertu v Postojni se je od ubrane tovarišije po sedmih letih poslovil njen zborovodja Mirko Ferlan.  Foto: Ladis Torresan

POSTOJNA > Ni treba posebej poudarjati, da je bil koncert prežet s čustvi in z duhovitostjo. Ponudil pa je tudi veliko estetskih užitkov, za katere je poskrbela izvrstna interpretativna forma postojnskega zbora.

Za čustveno obarvanost glasbe so poskrbele pevke in pevci z interpretacijo, ki je odsevala spontanost in neizumetničeno petje. Poleg skladb, katerim se je zbor posvečal v zadnji sezoni, so program dopolnjevale tiste, ki so jih spominjale na lepe trenutke z gostovanj in mednarodnih tekmovanj. Vsaka pesem je imela svoje življenje in zato so jim pevci želeli vdahniti zgodbo, povezano z njo.

Štirinajst skladb je tako spremljala video projekcija, njena rdeča nit pa so bili tako imenovani “ferlanizmi” - duhovita navodila, dovtipi in aforizmi, ki jih je zborovodja delil na vajah in so se spletali okrog skladb. Pristna povezanost zbora in zborovodje, ki se je zgradila na približno 100 koncertih in 500 vajah v sedemletnem sodelovanju, se je zrcalila prav v skladbi. Prvi del programa je bil cerkveno obarvan (Andrej Makor, Max Reger), drugega pa so sestavljale umetne in ljudske pesmi domačih skladateljev različnih obdobij: Janka Ravnika, Marija Kogoja, Janeza Močnika, Walterja Lo Nigra, Ambroža Čopija, Hilarija Lavrenčiča.

Skozi mozaik teh zborovskih biserov sta se iskrili predanost petju in tehnična stabilnost, s katerima se odlikuje vokalni sestav. Pevke in pevci so svojo nalogo pohvalno opravili in upravičili sloves zbora. Po besedah Mirka Ferlana nasledniku prepušča takšen zbor, kakršnega je dobil: “Polnega dobrih in zabavnih ljudi, z voljo do petja, željo hoditi na vaje in garati. Prepričan sem, da bo katerikoli naslednji zborovodja to znal ceniti in se bo imel v Postojni izvrstno.”

Zagotovo bo dediščina odlično opravljenega Ferlanovega dirigentskega dela pomembno zaznamovala tudi nadaljnjo rast Mešanega pevskega zbora Postojna. V tem času potekajo avdicije za novega zborovodjo, vendar pa imena še niso znana. Mešani pevski zbor Postojna stoji na pragu novega poglavja, v katerega zre z optimizmom in velikimi pričakovanji. Vsekakor bo naslednik imel odgovorno in vse prej kot lahko nalogo pri ohranjanju visoke poustvarjalne ravni zbora.

METKA SULIČ


Najbolj brano