Mozaik mladosti in svežine

Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske je novo sezono v Lokarjevi galeriji pospremilo z razstavo Mozaik. Tokrat imajo glavno besedo mladi avtorji, med njimi tudi novi člani društva, Simao Bessa, Hana Karim, Kristina Rutar, Tea Curk Sorta, Nika Šimac, Teja Tegelj in Aleksander Velišček.

Na razstavi Mozaik v Lokarjevi galeriji  svoja dela predstavljajo (z leve): Kristina Rutar, Simao Bessa, Nika Šimac, 
Tea Curk Sorta, Teja Tegelj in  Hana Karim.  Foto: Alenka Tratnik
Na razstavi Mozaik v Lokarjevi galeriji svoja dela predstavljajo (z leve): Kristina Rutar, Simao Bessa, Nika Šimac, Tea Curk Sorta, Teja Tegelj in Hana Karim.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Kljub mladosti imajo za seboj odmevne razstave in projekte. Ob različnih pristopih pa vse povezuje želja po nenehnem raziskovanju. Simao Bessa prihaja iz Portugalske, kjer je doštudiral slikarstvo, zdaj pa živi in ustvarja na Vipavskem. Tokrat je v ospredje postavil cikel risb, v katerem se je več let ukvarjal z izraznostjo človeškega obraza.

Ajdovka Hana Karim je diplomirala iz kiparstva na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Raziskovanje jo vodi v oblikovanje unikatnega nakita iz keramike pod imenom Hana Karim Jewellery Design, ki se pogosto že približuje miniaturni skulpturi. Kristina Rutar iz Tolmina je po diplomi iz keramike na ljubljanski Pedagoški fakulteti v Vroclavu zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je asistentka pri predmetu Keramika na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Kot pravi, je rdeča nit njenega raziskovanja povezana z izpraševanjem serijske tehnike.

Teja Tegelj iz Cerknice je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti, kjer zaključuje podiplomski program. Ob poučevanju likovne umetnosti na šoli sama deluje predvsem kot slikarka. Kot je povedala, pri tem črpa predvsem iz prvobitnega doživljanja narave. Društvu se je pridružil tudi Aleksander Velišček, ki je diplomiral iz likovne umetnosti na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, živi in dela razpet med Novo Gorico, Benetkami in Luganom. Kot slikar se loteva upodabljanja svetovnih osebnosti, ki po njegovem mnenju puščajo sledi v našem sočasnem življenju. Nika Šimac je diplomirala iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah in z odliko zaključila magistrski študij. Ustvarjanje gradi na uporabi različnih kiparskih materialov, s čimer gradi sintezo naravnih elementov. Predstavila se je že na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Tea Curk Sorta je po diplomi iz kiparstva na ljubljanski ALUO zaključila še magistrski študij grafike. V ospredju njene govorice je ženska, ob keramiki pa se zadnje obdobje posveča zlasti ustvarjanju z žico. “Žičnate figure so lahke, kot risba v prostoru, je organska oblika,” je povedala o lebdeči kompoziciji figur žensk v plesu, ki jo je poimenovala Rojenje. “Rojenje govori o družbi. Ko jo gledamo od daleč, vidimo množico nečesa, kot oblak. Od blizu je vsak človek drugačen. Smo individualisti, hkrati pa lahko skupaj ustvarimo nekaj lepega, kljub vsemu, kar se dogaja okrog nas. Zato moje figure plešejo, se ukvarjajo z nečim lepim.”

Razstava Mozaik v Lokarjevi galeriji je prav zaradi različnosti avtorskih pristopov drugačna. “Zanimiva, sveža, enostavno dobra. Hkrati pa pomeni tudi neko novo energijo v našem društvu. Društvo se osvežuje, regenerira, kar je nekaj najlepšega, kar se mu lahko zgodi. Sila, ki je vse skupaj pognala naprej, pa je prav ta naša galerija,” je ob uvodni razstavi v novi sezoni poudaril predsednik Društva likovnih umetnikov Severne Primorske Vladimir Bačič. Razstavni program je, kot je povedal, za dve leti naprej zapolnjen, v Ajdovščini pa bo mogoče videti uveljavljena imena tako iz domačih kot tudi iz tujih logov.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano