Mostar, pozabljena lahkotnost bivanja

Člani zasedbe Mostar Sevdah Reunion so si za svojo rdečo nit sicer izbrali bosanske sevdalinke, to zanimivo, tipično bosansko kombinacijo otožnosti, melanholije in upanja, a kot so v torek zvečer pokazali na gradu Kromberk, je njihova velika strast v muziciranju.

Skupina Mostar Sevdah Reunion je na gradu Kromberk predstavila novo ploščo  Foto: Boštjan Bensa
Skupina Mostar Sevdah Reunion je na gradu Kromberk predstavila novo ploščo  Foto: Boštjan Bensa

KROMBERK >Generacija, ki ji pripada sedem glasbenikov, je zrasla ob rock'n' rollu, toda, kot pravi Dragi Šestić, so bile sevdalinke prav tako sestavni del njihovega odraščanja. Ustanovitelja skupine in producenta so se s svojo neustavljivo močjo najbolj dotaknile v času vojne v Bosni, ko so v še tako brezizhodni situaciji znale dati človeku uteho. Posebej ljube so mu sevdalinke, ki jih imenuje karasevdah (črni sevdah), so vokalno zelo zahtevne, “a ko jih poslušate, imate občutek, da vam nekdo trga dušo iz nederij,” pravi Šestić.

Leta 1998 je zbral prijatelje in tako ustanovil skupino, ki danes živi med Amsterdamom in Mostarjem. Zasedba je bila ustanovljena kot projekt, s katerim bi predstavljali, promovirali kulturno dediščino Mostarja in Bosne in Hercegovine.

Na gradu Kromberk so v okviru Festivala glasbe sveta predsinočnjim predstavili najnovejši album Tales from Forgotten City, ki je bil dobro sprejet med kritiki in med občinstvom. Februarja letos je bil album uvrščen na tretje mesto evropske world music scene, med peterico najbolje prodajanih pa se je obdržal tri mesece. Album obsega samo sevdalinke, ki so neposredno povezane z Mostarjem. Naloga, ki so si jo zadali, je bila, da mlajše Mostarčane in svet seznanijo z radoživim mestom, mestom neznosne lahkosti bivanja in humorja, kar je Mostar nekoč bil, a že dolgo ni več. Danes je ranjeno mesto.

Glasba Mostar Sevdah Reunion je s svojim počasnim, tipično bosanskim prepletom lahkotnega in hkrati silovitega, prijetno valovala tudi v okolju gradu Kromberk, pa čeprav je glasbenike pred koncem z odra pregnala kratka poletna nevihta. Festival glasbe sveta pa se je tudi tokrat izkazal v izboru kakovostne, vrhunske glasbe, ki sicer temelji na etno izročilu, a ga nadgradi, če je potrebno predela in prilagodi ušesom sodobnega poslušalca.

Zasedba enega “največjih glasbenih izvoznih produktov Bosne in Hercegovine” se je nedavno prenovila. Nekaj starih članov skupine so nadomestili novi, mlajši. Na kromberškem koncertu, ki ga je spremljalo kar lepo število obiskovalcev, pa smo slišali in videli zasedbo, ki jo sestavljajo Nermin Alukić- Čerkez - vokal, klasična kitara, Sandi Duraković - kitara, vokal, Mišo Petrović - solo kitara, Marko Jakovljević - bas, Vanja Radoja - violina, Gabrijel Prusina - klaviature in Senad Trnovac - bobni.KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano