Molk o vzrokih

Latvijski zvezdniški dirigent Andris Nelsons je odpovedal sodelovanje pri otvoritveni operi, Parsifalu, letošnjega festivala Richarda Wagnerja v Bayreuthu, ki se tradicionalno začne 25. julija.

Andris Nelsons  Foto: Ali Schafler
Andris Nelsons  Foto: Ali Schafler

BAYREUTH > Organizatorji enega najprestižnejših evropskih kulturnih dogodkov so mesec dni pred začetkom z dirigentom Andrisom Nelsonsom prekinili pogodbo.

Kot so zapisali organizatorji festivala, je dirigent zaprosil za prekinitev pogodbe, pri čemer je izrazil spoštovanje do vodstva festivala kot tudi do vseh ustvarjalcev opere Parsifal v režiji Uweja Erica Laufenberga.

O razlogih za prekinitev sodelovanja obe strani molčita, so pa organizatorji zapisali, da različni pogledi na več stvari niso prispevali k pozitivnemu vzdušju.

Sedemintridesetletni Andris Nelsons je šef dirigent bostonskega simfoničnega orkestra in skorajšnji kapelnik leipziškega orkestra Gewandhaus.

Odprtja festivala se vsako leto udeležijo številni pomembni gospodarstveniki in politiki z vsega sveta, med njimi je redna gostja tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki pa je letos v Bayreuthu ne bo.

Privrženci Wagnerjeve glasbe lahko na vstopnice čakajo tudi od pet do deset let. Cene posameznih vstopnic za letošnjo izdajo znašajo največ 320 evrov.

Festival z umetniško vodjo Katharino Wagner je letos dobil novega poslovnega direktorja Holgerja von Berga. Njegov predhodnik je bil na Zelenem griču od leta 2013.

STA


Najbolj brano