Mojstrstvo vokalnih skupin

11. Mednarodni zborovski festival Koper je minuli konec tedna ponudil izbrane zborovske vsebine v izvedbi nekaterih trenutno najzanimivejših oz najuglednejših slovenskih vokalnih zasedb.

Vokalna skupina Ingenium je nastopila v novem koncertnem 
prizorišču, cerkvici sv. Miklavža. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vokalna skupina Ingenium je nastopila v novem koncertnem prizorišču, cerkvici sv. Miklavža. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Prva med temi je brez dvoma Vokalna skupina Ingenium, ki se je na slovenskem zborovskem nebu kot zvezda repatica pojavila pred nekaj leti. Izpopolnjevanje pri največjih mojstrih komornega petja, kot so angleške zasedbe King's Singers in Voces8 ter nemška skupina Singer Pur je v najkrajšem možnem času rodilo neverjetne rezultate: zmagi na dveh najprestižnejših evropskih tekmovanjih, v italijanskem Arezzu in španski Tolosi v istem letu 2014.

11. zborovski festival bo 16. maja s svojim letnim koncertom sklenil zbor organizator, MePZ Obala z zborovodjem Sebastjanom Vrhovnikom, kot običajno pa se jim bodo na koncertu pridružili tudi pevci mladinskega in dekliškega zbora Glasbene šole Koper pod vodstvom Maje Cilenšek.

Svoj nastop na 11. Mednarodnem zborovskem festivalu so poimenovali Ingenium Jacobi Galli (Ustvarjalna moč Jakoba Gallusa). Izpeljali so ga v novi zasedbi, v kateri altovske linije začasno izvaja kontratenorist, kar daje skupini novo, zanimivo zvočnost. “Za Gallusa smo se odločili zaradi njegovih zvez s Češko in Nemčijo, kjer smo v teh letih dobili nekaj dobrih poznanstev. V prihodnosti nameravamo graditi na tem liku in iskati nove mednarodne povezave skozi njegova dela,” je povedal umetniški vodja skupine Blaž Strmole in dodal, da so se vabila iz Kopra razveselili, ker so imeli na festivalu posluh za njihov novi projekt in jim omogočili, da poskusijo ustvariti umetniško poglobljen dogodek, kar je pravzaprav osnovni namen njihove skupine.

Ta se je novemu koncertnem prostoru, cerkvi sv. Miklavža na Kidričevi ulici, odlično prilegel in navdušil številne ljubitelje zborovskega petja, ki so dan prej prisluhnili Vokalni skupini Gallina. Tudi ta ima podobno zgodbo o bliskovitem vzponu, kar fenomen zborovskega petja na Slovenskem širi tudi na doslej neznano področje malih vokalnih skupin, kjer so glasovi zasedeni solistično in zato bistveno bolj izpostavljeni. Tudi Vokalna skupina Gallina ima v svojem - za zdaj še kratkem CV-ju nekaj odličnih rezultatov, kar jim odpira vrata na številne domače in tudi tuje koncertne odre. Pod vodstvom Ane Erčulj so štiri pevke v prijetnem sakralnem objektu na Kidričevi ulici predstavila dela iz tuje in domače vokalne literature, med njimi so zajeten del njihovega programa obsegala dela primorskih ustvarjalcev Marija Kogoja, Pavleta Merkuja, Ambroža Čopija in Andreja Makorja. V tem je pravzaprav tudi posebnost tega kvarteta, saj so skladbe zadnjih dveh nastale prav za to zasedbo.

Poleg seksteta in kvarteta je Mešani pevski zbor Obala na svojem festivalu minuli konec tedna gostil še nekoliko številčnejšo zasedbo Mezzo iz Novega mesta, ki je nastopila v stolnici Marijinega vnebovzetja. Svoj nastop, ki so ga sestavljala v celoti sakralna dela, so dekleta poimenovala Kako mi harfa poje, naslov pa so si sposodila pri povsem neznani skladbi primorskega duhovnika in skladatelja Vinka Vodopivca, ki jo je zborovodkinja Barbara Lotrič našla med rokopisi Muzikološkega oddelka Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

BRANKA KLJUN

(Radio Koper)


Najbolj brano