Mladostna zagnanost in svetloba sta premagali temo

Sinoči se je s projekcijo celovečernega filma neodvisne produkcije Rimska zgodba spustil zastor nad 16. Štrudlfestom. Letos je minil v znamenju svetlobe, ki je po besedah organizatorjev v najintimnejšem odnosu z umetnostjo, ki jo KUD Javorov hudič ponuja na odru in zunaj njega.

 Plesni center ADC je upodobil boj med  svetlobo in temo.  Foto: Alenka Tratnik
Plesni center ADC je upodobil boj med svetlobo in temo.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ko iz pečic v ajdovskih domovih zadiši po sveže pečenih jabolčnih štrudlih, v mesto pride Štrudlfest, svojevrsten festival gledališča, plesa, glasbe in filma.

Združujejo klasično in poulično gledališče

Festival ima vse, kar imajo veliki festivali, čeprav sloni na mladostni zagnanosti ljubiteljskih ustvarjalcev, zadnjih devet let pod okriljem KUD Javorov hudič. Obiskovalcem ponuja raznovrstno paleto predstav, delavnic in srečanj, ki združujejo tako klasično gledališče kot poulične, improvizacijske in animacijske predstave, plesne in glasbene točke.

“Občinstvu želimo ponuditi konec tedna, poln kulture. Ker v Ajdovščini tovrstne ponudbe primanjkuje, si želimo, da bi festival privabil tudi tiste, ki se ponavadi ne odločijo za pot v gledališče. Želimo si, da bi si vsaj ta konec tedna vzeli kak dan ali uro in obiskali kakega od dogodkov, ki jih ponujamo brezplačno,” pojasnjuje Tadeja Ličen iz KUD Javorov hudič.

Z letošnjim festivalom so se organizatorji poklonili mednarodnemu letu svetlobe, zato so za slogan tridnevnega dogajanja izbrali “razsvetljeno”. “Na spletu sem našel zanimivo misel, da samo svetloba lahko premaga temo. To se nam je zdela zelo zanimiva in močna ideja, zato smo jo poskušali vplesti v sam koncept festivala,” dodaja režiser otvoritvene predstave Peter Bajnoci.Vpredstavo je vpletel močne svetlobne učinke, boj med svetlobo in temo so uprizorili plesalci iz plesnega centra ADC, zmago svetlobe pa so naznanili mladi tolkalci iz zgornje Vipavske doline.

Prosto po Prešernu za mlade

Festival že od vsega začetka ponuja zmes predstav uveljavljenih profesionalnih in ljubiteljskih zasedb ter domače produkcije. KUD Javorov hudič je letos k sodelovanju med drugim povabilo Slovensko stalno gledališče iz Trsta, KUD Talija, Družinsko gledališče Kolenc, Čarobno gledališče Saltimbanko, Gledališče zatiranih, KŠD Štumf in ŠODR Teater, OŠ Šturje in avtorje filma neodvisne produkcije Rimska zgodba.

Kot dodaja Ličnova, so želeli letos za gledališče navdušiti predvsem mlade, učence višjih razredov in dijake.

Njim je bila namenjena mladinska predstava Prosto po Prešernu v produkciji Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma. “Želeli smo jim pokazati, da je gledališče lahko zanimivo, da ponuja sveže ideje in koncepte. Zdi se nam, da mogoče prav teh vsebin primanjkuje, zato se mladi redkeje odločajo za obisk gledaliških predstav.” Letošnji festival so popestrili še z eksperimentalnimi delavnicami novogoriške hiše poskusov, kulinarično ponudbo Ferfud ter glasbenim koncertom Rudija Bučarja in Istrabenda. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano