Mladi so povezali Goriško in Koroško

Glasba povezuje. To ničkolikokrat preverjeno dejstvo vedno znova preseneča z novimi zgodbami, polnimi navdiha. Zlasti mladim glasba pomaga pri zbliževanju z vrstniki, izražanju lastnega čustvenega sveta in tudi k razvoju ustvarjalnosti.

Punce iz celovškega Mladinskega zbora JAMzi pesmi preoblačijo v  jazz, blues, rap ...
Punce iz celovškega Mladinskega zbora JAMzi pesmi preoblačijo v jazz, blues, rap ...  

ŠEMPETER PRI GORICI > Nedavno se je na Goriškem zapisala še ena lepa glasbena zgodba, in sicer med Mladinskim zborom Šempeter-Vrtojba in Mladinskim zborom JAMzi iz Celovca. Njuni zborovodji, Mojca Maver Podbersič in Eduard Oraže, sta se pred letom spoznala na Koroških dnevih v Trstu, kjer sta oba sodelovala s svojima zboroma. Ugotovila sta, da ju povezuje veliko stvari.

Izmenjava, ki je potekala pod okriljem Osnovne šole Šempas, kjer je zborovodkinja Mojca Maver Podbersič zaposlena kot glasbena pedagoginja, je presegla zgolj koncertne okvirje. Za sprejem gostov je OŠ Šempas pripravila celodnevno dogajanje, ki je vključevalo dopoldanski zborovski koncert na šoli, kjer je ob nastopu šolskega zbora zapel tudi celovški Mladinski zbor JAMzi. Sledila je komemoracija v spomin žrtvam vseh treh vojn pri spomeniku padlim vaščanom v NOB pred OŠ Šempas, ki sta se je udeležila tudi podžupan Marko Tribušon in svetnica Damjana Pavlica, saj je Mestna občina Nova Gorica pobratena s Celovcem.

Za zaključek celodnevnih dejavnostih sta zbora zapela še na večernem nastopu v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici. Mladinski zbor Šempeter-Vrtojba (KD Tojva a.d. 1200) se je predstavil s svojim zdaj že razpoznavno zanimivim repertoarjem, ki vključuje veliko atraktivne glasbe iz slovenske zborovske zakladnice; iz sveta šansonov (Frane MilčinskiJežek), muzikalov (Veronika Deseniška) in popevk (Anika Horvat).

Poleg tega solistki Rebeka Pregelj in Ana Stergulc poskrbita za dodatna glasbena doživetja. Z dekleti vedno sodelujejo za še več glasbenega dogajanja odlični glasbeniki, pianist Blaž Pahor, trobentač Matija Podbersič in kitarist David Vinazza. Tokrat je zapel še otroški zborček, ki je sodeloval pri pesmi Ne zdi se mi prav.

Večji del večernega koncerta je bil namenjen Mladinskemu zboru JAMzi (KD Zmaj), ki ga vodi Eduard Oraže, tudi ravnatelj Javne dvojezične ljudske šole 24 v Celovcu. V zboru pojejo dekleta, stara od 9 do 14 let. Njihov repertoar je izjemno širok, vse pa je nekako jazzovsko, bluesovsko, rapersko obarvano, kar zagotovo mlade spodbuja k petju. Tako smo slišali Dekle je po vodo šla v jazzovski priredbi in mnoge druge, ki so ozračje povsem razgibale. Izstopala je stara koroška pripovedka Žalik žena, ki so jo za zbor pripravili učenci s pomočjo raperja Murata.

Prijeten dogodek, kjer so se otroci srečali s slovenskimi vrstniki iz Avstrije, je seveda spodbudil željo po nadaljnjih srečanjih.

METKA SULIČ


Najbolj brano