Mladi filmski rod v Izoli

Film je zakon, snemanje filma pa je naravnost carsko! To je vzdušje, ki od včeraj veje v izolskem kulturnem domu, kjer se mladi filmarji še danes družijo na 51.Srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije.

Film je zakon, snemanje filma pa je naravnost carsko! To  je 
vzdušje, ki od včeraj veje v izolskem kulturnem domu, kjer se 
mladi filmarji še danes družijo na  51. Srečanju najmlajših 
filmskih in video ustvarjalcev Slovenije.  Foto: Jskd Rs
Film je zakon, snemanje filma pa je naravnost carsko! To je vzdušje, ki od včeraj veje v izolskem kulturnem domu, kjer se mladi filmarji še danes družijo na 51. Srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije.  Foto: Jskd Rs

IZOLA >Na festival, ki nastaja pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS, so različni osnovnošolski krožki, klubi in samostojni avtorji prijavili 114 filmov. 54 filmov je selektor Matija Milčinski predal v oceno žiriji, ki so jo sestavljali Amir Muratović, Eka Vogelnik in Bojan Martinec. Včeraj je otroška žirija izbrala svojega favorita, film Izolacija, ki so ga posneli mladi člani ljubljanskega KUD Marnie film, strokovna žirija pa je posebej pohvalila animirani film Maska Društva za razvoj filmske kulture Maribor ter igrani film Listek 9.b in dokumentarni Izlet v Benetke, ki so ju posneli udeleženci predmeta multimedija na OŠ Majde Vrhovnik iz Ljubljane.

Med udeleženci je bilo tudi veliko nadebudnih filmarjev s primorskih osnovnih šol in klubov. S filmi svojih varovancev so se lahko pohvalile OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, OŠ Šmarje, OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, Mladinski dom Gorica, goriški Kinoatelje, Ustanova Silvana Furlana - Fundacija za razvoj kulture pa je prijavila filma, ki sta nastala v sklopu filmskih krožkov na OŠ Dobrovo in OŠ Miren, ter filma, ki sta bila posneta na letošnjem filmskem taboru.

Udeleženci srečanja so se včeraj in danes lahko udeležili tudi filmskih delavnic, ki so jih vodili Boris Petkovič, Boštjan Vrhovec in Brane Lenarčič.

Letošnji filmi so, če sodimo po zapisanem pogovoru žirije v biltenu, nekoliko šibkejši. “Letošnje filme čutim kot zatišje in upam, da nas že drugo leto čakajo presenečenja v obliki novih pogumnih otroških filmskih avtorjev,” je med drugim dejala Eka Vogelnik, žirant in režiser Bojan Martinec pa pogovor sklepa pozitivno: “Vesel sem, da se vzgaja nov, mlad filmski rod in da se vse več mentorjev filmske umetnosti ukvarja z mladimi že od prvega razreda naprej.”

MPG


Najbolj brano