Mladi dokazujejo, da je prihodnost njihova

“Pri naboru likovnih ustvarjalcev izbiramo ustvarjalce, ki so svojstveni,” je na sinočnji otvoritvi razstave Pogled od zgoraj povedala Anamarija Stibilj Šajn, umetniška vodja mednarodnega likovnega simpozija, in obiskovalce popeljala po razstavi, ki od začetka tega tedna krasijo Varlovo galerijo Kosovelovega doma.

Umetniška vodja simpozija Anamarija Stibilj Šajn je sinoči 
odprla  razstavo v Sežani. Foto: Petra Mezinec
Umetniška vodja simpozija Anamarija Stibilj Šajn je sinoči odprla razstavo v Sežani. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Na razstavi v Varlovi galeriji so na ogled dela 21 avtorjev iz osmih držav; poleg slovenskih so na razstavi prisotni še ustvarjalci iz Avstrije, Hrvaške, Islandije, Makedonije, Srbije in Ukrajine. Vsi ti so konec junija svoja dela pripravljali na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino, kjer že tradicionalno 23 let poteka mednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost.

“Simpoziju zaupajo vedno novi ustvarjalci, ki mu dajejo podobo in značaj. Iz leta v leto dvigujejo njegovo umetniško raven in mu odpirajo prepoznavnost v mednarodnem prostoru,” poudarja Anamarija Stibilj Šajn. Poleg uveljavljenih ustvarjalcev vsako leto dajo možnost tudi mladim umetnikom: “So izjemno obetavni in na vsakem koraku dokazujejo, da je prihodnost resnično njihova.”

Poudarila je, da se umetniško druženje razvija. Osem let je preteklo, odkar so delavnico preoblikovali v simpozij - letos so medse povabili Ano Kučan, ki je pripravila predavanje Oblikovanje krajine kot likovni problem.

Kosovelov dom je prva postojanka dolge umetniške karavane. Februarja prihodnje leto se selijo na razstavišče Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji, aprila v galerijo Šivčeve hiše v Radovljico, za konec pa se bodo maja predstavili še v galeriji A. Kosič v Gorici.

Sežansko otvoritev sta popestrila glasbenika Timea Kariž na kitari in Aljaž Mavrič na harmoniki. PETRA MEZINEC


Najbolj brano