Mineva 30 let od smrti Francoisa Truffauta

Pred 30 leti je na današnji dan umrl francoski filmski kritik in režiser Francois Truffaut. Uveljavil se je kot eden vplivnejših in radikalnejših kritikov francoske revije Cahiers du Cinema, kot režiser pa je sodil med predstavnike francoskega novega vala. Znan je po filmih Štiristo udarcev, Jules in Jim ter Mož, ki je ljubil ženske.

Cilj Francoisa Truffauta  je bil, da bi v življenju posnel 30 filmov in se nato posvetil pisanju o filmih do smrti. Skoraj bi mu uspelo, saj je za časa življenja posnel 25 filmov.
Cilj Francoisa Truffauta je bil, da bi v življenju posnel 30 filmov in se nato posvetil pisanju o filmih do smrti. Skoraj bi mu uspelo, saj je za časa življenja posnel 25 filmov. 

PARIZ > Francois Truffaut se je rodil 6. februarja 1932 delavskemu paru v Parizu. Preživel je težko otroštvo in s 14 leti začel delati v tovarni. Že kot mladenič se je zanimal za film. Potem, ko je ustanovil svoj filmski klub, je srečal Andreja Bazina, ki mu je bil v veliko pomoč in spodbudo.

Umrl je 21. oktobra 1984, star 52 let. Njegov cilj je bil, da bi v življenju posnel 30 filmov in se nato posvetil pisanju o filmih do smrti. Skoraj bi mu uspelo, saj je za časa življenja posnel 25 filmov.

Ko je Truffaut skušal dezertirati iz vojske in so ga prijeli, je Bazin uporabil vse svoje vplivne zveze, da ga je spravil iz ječe. Povabil ga je k sodelovanju pri nastajanju njegove filmske revije Cahiers du Cinema, kjer se je Truffaut tudi uveljavil kot filmski kritik. Slovel je po svoji neposrednosti. Brez dlake na jeziku je zapisal, kaj meni o francoskih filmih in avtorjih svojega časa. Imenovali so ga celo “grobar francoskega filma”.

Med režiserji, ki jih je čislal, so bili Luis Bunuel, Ingmar Bergman, Robert Bresson, Roberto Rossellini, Alfred Hitchcock in Werner Herzog.

Po kritiškem obdobju se je Truffaut odločil, da bo tudi sam snemal filme. Bil je eden glavnih predstavnikov francoskega novega vala. Slovel je kot mojster poetične, subtilne analize čustvenih odnosov, piše v Velikem biografskem leksikonu. Za film Ameriška noč je leta 1973 prejel oskarja za najboljši tujejezični film.

STA


Najbolj brano