Mileni Zupančič zlati red za zasluge

Predsednik republike Borut Pahor je odlikoval igralko Mileno Zupančič z zlatim redom za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. Zupančičeva je v zahvali dejala, da v igralskem poklicu nisi sam nikoli popolnoma zaslužen za uspeh, vedno so okoli tebe mnogi sodelavci. Pahor je podelil še tri odlikovanja.

Predsednik republike Borut Pahor je odlikoval igralko Mileno 
Zupančič z zlatim redom za zasluge za ustvarjalni opus na 
področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor je odlikoval igralko Mileno Zupančič z zlatim redom za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik republike Borut Pahor je Mileno Zupančič odlikoval za dragocen ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti, njegovo prepoznavnost v mednarodnem prostoru ter zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti.

Nepozabne vloge v gledališču, na filmu in televiziji

Igralko slovenska javnost dobro pozna. V štirih desetletjih je odigrala vrsto nepozabnih vlog v gledališču, na filmu in televiziji. Je dobitnica najpomembnejših slovenskih nagrad na področju kulture, gledališča in filma ter velike Prešernove nagrade, njen vrhunski igralski izraz so prepoznali tudi v prostoru nekdanje Jugoslavije. Je tudi nosilka prestižnega naslova igralka Evrope 2015.

Poleg igralskega poklica je z veliko odgovornostjo opravljala tudi poslanstvo prve slovenske Unicefove ambasadorke, enajst let je v tej funkciji vztrajno negovala duh solidarnosti, človečnosti in medsebojne pomoči. Njena priljubljenost med ljudmi in ugled vrhunske ustvarjalke odpirata mnogo vrat in jo uvrščata med tiste karizmatične Slovenke, katerih stališča, premisleke in dvome želi slišati kar najširša skupnost, piše v utemeljitvi.

Zupančičeva se je na podelitvi predsedniku republike zahvalila tudi za to, da je povečal število dobitnic odlikovanj, saj med dobitniki državnih priznanj moški ženske številčno močno prekašajo. Zahvalila se je tudi vsem sodelavcem za pot, ki so jo prehodili skupaj. Ta je bila, kot je dejala, velikokrat trnova, še večkrat pa čudežno lepa in bogata.

Vrhunski dosežki na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja

Red za zasluge je Pahor vročil skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici, in sicer za vrhunske znanstvene dosežke na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah.

Znanstveniki v skupini Atlas z detektorji delcev preučujejo njihove trke, katerih analiza je potrdila obstoj Higgsovega bozona. Skupina iz Slovenije v eksperimentu uspešno deluje od leta 1996. Njeno sodelovanje v največjem znanstvenem projektu v zgodovini človeštva slovensko znanost neposredno povezuje z najnovejšimi vrhunskimi tehnologijami, piše v utemeljitvi.

Vodja skupine Marko Mikuž je ob prejemu dejal, da odlikovanje potrjuje, da je za narod znanost, tako kot kultura, eden nujnih pogojev za njegov obstoj. Znanost ne predstavlja stroška, ampak vlaganje in priložnost, je poudaril.

Bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev

Z redom za zasluge je Pahor odlikoval tudi duhovnika, teologa, pisatelja, pesnika, prevajalca, raziskovalca in cerkvenega zgodovinarja Jožefa Smeja za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev.

Življenjsko delo mariborskega pomožnega škofa Smeja je, piše v utemeljitvi, obsežno in raznovrstno. Sodeloval je pri prevajanju Zakonika cerkvenega prava, Svetega pisma stare in nove zaveze, Bogoslužnega molitvenika in komentarjev k psalmom. Pomembno torišče njegovega intelektualnega zanimanja je bilo življenje na območju nekdanje madžarske dekanije, imenovane Slovenska okroglina. Bibliografija njegovih del obsega več kot 150 enot.

Smej je dejal, da so z odlikovanjem red za zasluge odlikovani tudi mnogi Slovenci od Rabe do Primorja, od Gospe Svete do Sotle - duhovniki in župniki, ki skrbijo za cerkve in kapele, ter katehetinje, ki vzgajajo mladi rod.

Visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig

Medaljo za zasluge pa je predsednik republike vročil Trubarjevemu antikvariatu za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi.

STA


Najbolj brano