Miff je splet plesa in prijateljstev

Mednarodni folklorni festival Mediterana (Miff) je tudi letos v Istro pripeljal sedem skupin in njihove tradicionalne plese iz različnih koncev Evrope. Piransko folklorno društvo Val v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Karol Pahor Piran ga je priredilo že 13. leto zapored; v tem času so se med skupinami, ki so gostovale v Piranu, spletle posebne vezi.

   Tako je na Martinčevem trgu v Kopru nastopila folklorna 
skupina Sicilia Bedda. Člani skupine Val iz Pirana ji bodo v 
mestu Salemi obisk vrnili že avgusta.   Foto: Helena Race
Tako je na Martinčevem trgu v Kopru nastopila folklorna skupina Sicilia Bedda. Člani skupine Val iz Pirana ji bodo v mestu Salemi obisk vrnili že avgusta.  Foto: Helena Race

PIRAN, KOPER > Član folklorne skupine s Sicilije, ki je gostovala v Piranu, je tu našel svojo ljubezen in se preselil v Slovenijo. S številnimi skupinami so člani skupine Val iz Pirana spletli prijateljstva in nato pri njih gostovali na festivalih. Nekatere skupine, ki so že pred leti nastopale v Istri, so se vrnile še enkrat, druge so festival priporočile v svojih državah, prijetne splete festivala našteva njegov vodja Borut Luša.

Odkar organizirajo festival, so v Piranu, Izoli in Kopru gostili več kot sto skupin. “Najprej smo vabili le skupine iz Mediterana, nato smo izbor razširili in prišle so skupine z vsega sveta, tudi iz Mehike, Litve ...”

Letos je na Miff prišlo sedem skupin: OS Kohutek s Češke, Sicilia Bedda s Sicilije, Vihorlat s Slovaške, Hoyt Çankaya iz Ankare in Ahenk Sanat Kulübü iz Istanbula v Turčiji. Nastopali pa sta tudi slovenski skupini iz Kulturnega društva Podgorci in Srbskega prosvetnega društva Nikola Tesla iz Postojne.

Kljub 13-letni tradiciji festivala Miff pa so organizatorji še vedno razočarani nad (ne)odzivom turističnega gospodarstva in hotelirjev.

“Če ne bi bilo podpore piranske občine, festivala sploh ne bi bilo. Donatorjev je premalo, da bi zmogli plačati vse stroške. Če bi imeli več podpore, bi festival lahko še razširili, podobno kot v Mariboru na Lentu,” o željah pravi Luša. Je pa toliko bolj vesel odziva občinstva: “Številni domačini si ogledajo nastope, predvsem v Piranu nas že prej sprašujejo, kdaj bo festival.”

Njegova organizacija v celoti sloni na prostovoljnem delu članov folklorne skupine Val, v kateri je 60 plesalcev. 40 se jih bo avgusta odpravilo na festival na Sicilijo - tam jih bo gostila skupina Sicilia Bedda iz mesta Salemi, ki je bila letos v Piranu. Tako bodo sklenili krog še enega prijateljstva.

HELENA RACE


Najbolj brano