Mesto, v katerem je kdaj mogoče biti človek

Novi Sad je, podobno kot Koper, mesto z razburkano zgodovino in več kulturnimi plastmi: nekaj časa mu je bilo ime Racka varoš, istočasno še Ratzenstadt, pa Kroatendorf, Uj-Videgh, Ney-Satz in tudi Neoplanta. Tako je tudi naslov gledališke predstave, ki jo bo po motivih romana pisatelja Lászla Végela drevi ob 21. uri na koprskem Martinčevem trgu uprizoril ansambel Novosadskega gledališča. Neoplanto so pred dvema letoma nagradili na vseh pomembnih festivalih - od Sterijinega pozorja, Bitefa do Subotiškega festivala.

Na Primorskem poletnem festivalu nocoj gostuje predstava 
Neoplanta Foto: Srđan Doroški
Na Primorskem poletnem festivalu nocoj gostuje predstava Neoplanta Foto: Srđan Doroški

KOPER > Újvidéki Szinház (Novosadsko pozorište) je gledališče madžarske narodne skupnosti v Srbiji. Ustanovljeno je bilo leta 1974, da bi pripomoglo ohranjati kulturno identiteto Madžarov v Vojvodini. “Naše gledališče je že od vsega začetka komorno in eksperimentalno,” ga predstavi Valentin Vencel, danes direktor, pred 42 leti pa igralec prve generacije Novosadskega gledališča. Za njihov teater velja, da je političen in postdramski. “Ukvarjamo se s težavami, ki jih zaznavamo v svojem okolju ter jih skušamo povezati z globalnimi problemi,” pojasni in doda, da je njihovo gledališče sicer po svoji vlogi manjšinsko, a poudarja, da je dokaj hitro izstopilo iz teh okvirov.

Meje med jeziki so presegli tako, da so ustvarili poseben in prepoznaven gledališki jezik. Posebno gledališko govorico goji tudi režiser András Urbán, ki je v novosadskem gledališču režiral Neoplanto. Végelovo literarno predlogo je dramatiziral v sodelovanju s Kato Gyarmati,po besedah ustvarjalcev pa gre za zgodbo o (njihovem) mestu, v katerem je včasih mogoče biti tudi človek.

Predvsem pa je to predstava, ki izziva idejo multikulturnosti, enega vodilnih motivov našega časa. Kričeče razgalja licemerje v večletnem drobovju Novega Sada, mesta, ki mu je leta 1748 Marija Terezija podelila mestne pravice in razglasila, naj ga vsak tam živeči narod poimenuje s svojim imenom.

Neoplanta brezkompromisno razgalja dinamične odnose, ki vladajo med večino in manjšino; a ne le nacionalno, sicer vajeno, da zavzema ospredje, marveč tudi spolno, intelektualno in umetniško. “Spregovori o travmatičnih izkušnjah in histeričnih odzivih na turbulentnost dobe, čeravno jeprepad med ljudmi očiten še v obdobju varljivega miru vase zaverovanega kapitalizma,” so med drugim zapisali predstavi na pot.

Predstava bo v madžarščini, opremljena pa bo s slovenskimi podnapisi. MI


Najbolj brano