Meja je povsem odveč!

V teh dneh središče Gorice diha z mladimi multimedijskimi umetniki z vsega sveta, ki skušajo s festivalom In\Visiblecities mestu ponovno vdahniti živahno dogajanje. S projektom Age of Plenty se predstavlja tudi Eva Sajovic iz Postojne.

 Eva Sajovic fotografije razstavlja tudi v goriški ulici Raštel, ki te dni živi z mladimi ustvarjalci. Foto: Ana Cukijati
Eva Sajovic fotografije razstavlja tudi v goriški ulici Raštel, ki te dni živi z mladimi ustvarjalci. Foto: Ana Cukijati

GORICA > S trijezično predstavo Nora Gregor - skriti kontinent spomina, ki govori o priznani igralki Nori Gregor iz Gorice, zapletenih odnosih med tremi sosednjimi narodi in vplivu vojne na usode ljudi, so v sredo zvečer odprli mednarodni multimedijski urbani festival In\Visiblecities. Ta bo na različnih lokacijah v Gorici, pa tudi v Novi Gorici, Mirnu in Trstu, trajal vse do nedelje.

V Gorici se predstavljajo še filmar Davorin Marc iz Izole, ki je v 80. letih posnel osupljiv kratkometražni eksperimentalni opus in v zadnjih letih doživlja nekakšno renesanso, saj so bila samo v zadnjih nekaj mesecih njegova dela predstavljena tako v New Yorku kot v Quebecu v Kanadi. Po nekajletnem “mrku” je nov projekt zasnoval tudi Koprčan Andrej Koruza, sicer diplomant šole mozaika v Spilimbergu, ki je nase opozoril z interaktivnim sodobnim mozaikom Znamenja z meje in s katerim je prevetril klasično percepcijo, kaj je lahko mozaik. Tudi v Gorici se predstavlja z interaktivnim mozaikom Reality Grinder, pri zvočni plati mu je priskočil na pomoč koprski “raziskovalec zvoka” Mitja Cerkevenik alias Jesusonecstasty. Izolska ustvarjalca fascinatnih vizualnih pokrajin Marko Vivoda in Gašper Milkovič Biloslav, združena pod imenom Izland, ki sta zakrivila tudi marsikatero vizualno spremljavo uveljavljenim slovenskim glasbenikom, kot je na primer duo Silence, se predstavljata prav tako na festivalu In\Visiblecities z interaktivno zvočno instalacijo Soundlighter. BILJANA PAVLOVIĆ

V sklopu festivala, ki ga organizirajo institucije iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Nizozemske in Velike Britanije, prirejajo delavnice, projekcije, umetniške instalacije, koncerte, odrske uprizoritve, srečanja, nastope in druge dogodke za vse generacije na temo urbanega okolja. Rdeča nit sta digitalna umetnost in multimedijski jezik.

Na festivalu sodeluje tudi v Londonu živeča slovenska umetnica Eva Sajovic. Predstavlja se s projektom Age of Plenty. V svojem umetniškem ustvarjanju se 39-letna Postojnčanka osredotoča na družbeno angažirane projekte s posebnim poudarkom na marginalnih skupnostih oziroma skupnostih, ki so izpostavljene procesom spreminjanja. “Projekt Age of Plenty raziskuje spremembe, ki se izvajajo v mestnih in geografskih območjih v okolici Gorice in Nove Gorice, kjer je v zadnjem obdobju zaznati povišano brezposelnost,” vzgibe za projekt pojasnjuje Eva Sajovic. “Meja med mestoma ni samo porozna, temveč fizično odvečna. Projekt raziskuje, na kakšen način se danes manifestira meja, ki je nekoč fizično ločevala ti dve mesti.”

Namen projekta je omogočiti domačinom, da spregovorijo o delu, brezposelnosti in vlogi javnih prostorov predvsem v ulici Raštel, ter raziskovati načine za izkoriščanje razpoložljivega socialnega kapitala s pomočjo sodelovanja in skupnosti.

Njene fotografske in zvočne inštalacije so postavljene na glavnih ulicah v Gorici, delavnice v sodelovanju z različnimi mladinskimi organizacijami pa potekajo v prostorih nekdanje železnine Krainer v Raštelu.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano