Po vilenici še booker

Lanski dobitnik velike nagrade festivala Vilenica, mojster sodobne madžarske proze László Krasznahorkai, je prejel še eno prestižno priznanje - v Londonu so mu podelili mednarodno nagrado man booker.

László Krasznahorkai lani med prejetjem nagrade vilenica.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
László Krasznahorkai lani med prejetjem nagrade vilenica.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LONDON > Nagrado v višini 60.000 funtov, ki jo od leta 2005 podeljujejo bienalno in gre lahko v roke kateregakoli živečega avtorja, čigar dela so dostopna v angleščini, so doslej prejeli Ismail Kadare, Chinua Achebe, Philip Roth, Lydia Davis in Alice Munro.

László Krasznahorkai, najbolj znan v Nemčiji in na Madžarskem, prepoznaven pa dolgih in vijugavih povedih, večpomenskosti, grotesknih prizorih, turobni atmosferi in divji domišljiji, se najpogosteje posveča izgubljenosti človeka v družbi in času. Leta 1985 je zaslovel z romanom Sátántangó (Satanov tango), pozneje pa še z Az ellenállás melankóliája (Melanholija upora) in Háború és háború (Vojna in vojna). Večkrat je sodeloval s slavnim rojakom, filmskim režiserjem Bélo Tarrjem.

V nagovoru ob prejetju nagrade v Londonu je 61-letni pisatelj navdih za svoje ustvarjanje pripisal pisatelju Franzu Kafki, kitaristu Jimiju Hendrixu in mestu Kyoto na Japonskem. “Upam, da bom s pomočjo te nagrade našel nove bralce v angleško govorečem okolju,” je še dejal.

AG


Najbolj brano