Mednarodna razstava v Trstu združuje umetnost in znanost

So ustvarjalnost, znanstveno raziskovanje in biotehnologija lahko kakorkoli povezani? Na tržaški mednarodni razstavi Umetnost / znanost / biotehnologija ter nizu umetniških dogodkov neizbežno in usodno. Od sobote do 3. decembra na različnih lokacijah.

Na razstavi bo tudi Verzelova Anatomija zamrznjene geneze.
Na razstavi bo tudi Verzelova Anatomija zamrznjene geneze.  

TRST > V sklopu evropskega salona znanstvenega raziskovanja Next, ki ga je Trst gostil septembra, bosta zdaj zaživela tudi razstava in niz dogodkov Arte / scienza / biotecnologia (Umetnost / znanost / biotehnologija), ki jih prireja tržaška skupina za mednarodno sodobno umetnost Gruppo 78.

Projekt MEX-PRO International NET je vzklil iz lanskega projekta, ki ga je skupina ustvarila v sodelovanju z mehiškimi umetniki; med drugim je v obnovljenih prostorih nekdanje konjušnice miramarskega gradu prvič v Evropi razstavila dela kar 81 mehiških ustvarjalcev. Mreža, ki povezuje mednarodne sodobne ustvarjalce, se je hitro razširila in pritegnila tudi ustvarjalce iz Slovenije, Švice in drugih držav ...

Tokrat je v Trstu vrsta dogodkov, ki slavijo odnos med umetnostjo in znanostjo, z vrhuncem na mednarodni razstavi Umetnost / znanost / biotehnologija.

“V dinamiki odnosa umetnost - znanost, katerega paradigmatični primer je Leonardo da Vinci, je sodobnost razširila prekomerno tehnološko komponento. Cilj projekta je dokazati, da stremljenje k znanju ni dosegljivo zgolj po znanstvenih poteh, temveč tudi po tistih, po katerih hodi umetnost, saj je ustvarjalnost prek domišljije temelj obeh polov,” piše kustosinja Maria Campitelli in poudarja, da iniciativa želi med drugim prikazati rezultate raziskav umetnikov - znanstvenikov ali vsaj opozoriti na srečanja umetnosti z znanostjo in z biotehnologijo.

V soboto bodo v tržaški palači Costanzi odprli skupinsko mednarodno razstavo, na kateri se bodo s svojimi deli poleg mnogih tujih umetnikov predstavili tudi nekateri slovenski izbranci; med njimi Koprčan Andrej Koruza z enim svojih izjemnih sodobnih mozaikov, Dean Verzel s fotografijami Anatomija zamrznjene geneze, Portorožan Marko Žigon s projektom glasbenih skulptur iz jekla in vinila, med razstavljavci pa je tudi pionirka biotehnološke umetnosti Polona Tratnik.

Spremljevalnih dogodkov od video inštalacij, projekcij, multimedijskih performansov do razstav in drugega bo na različnih lokacijah veliko. Že danes bodo v tržaški Hiši glasbe predstavili projekt Aurelia 1 +Hz, proto viva sonification Robertine Šebjanič, slovenske znanstvenice in umetnice, ki se posveča meduzam, obiskovalcem pa omogoča svojevrstno potapljanje v edinstven zvočno-vizualni svet.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano