Med velikani, legendami in nasveti

Mladinska knjiga bo tudi letos ponudila več kot 300 novih knjižnih naslovov. V leposlovnem delu se bodo poklonili slovenskim avtorjem, kot so Fran Milčinski, Polonca Kovač in Aleš Debeljak, izdali bodo tudi vrsto prevodnih del. Med projekti uredništva priročnikov so Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske ter deli o Lojzetu Slaku in Slavku Avseniku. Slednjo pripravlja Aleksi Jercog, glasbenik in novinar iz Trsta.

V zbirki Kondor bo izšel izbor poezije in esejev lani preminulega  Aleša Debeljaka.   Foto: STA
V zbirki Kondor bo izšel izbor poezije in esejev lani preminulega Aleša Debeljaka.  Foto: STA

LJUBLJANA > V uredništvu za leposlovje napovedujejo dokumentarno biografijo oziroma album o umetniku Mihi Malešu (1903-1987), svet literature in likovne umetnosti pa bo povezovala knjiga Šepetanje, v kateri bodo 90 pesmi Tomaža Šalamuna (1941-2014) krasile likovne stvaritve Metke Krašovec, letošnje prejemnice velike Prešernove nagrade za življenjsko delo.

V zbirki Kondor bo izšlo Izbrano deloAleša Debeljaka (1961-2016) s poudarkom na njegovem pesniškem in esejističnem ustvarjanju, na področju esejistike pa se obetata še knjigi nemške novinarke Carolin EmckeProti sovraštvu in Renate SaleclTek na mestu.

Ob 80. rojstnem dnevu mladinske pisateljice Polonce Kovač bo izšla antologija njenih del, opremljena s podobami različnih ilustratorjev. Otroke bodo pri založbi razveselili tudi s četrto dopolnjeno izdajo otroških pesmi Sončnica na rami s podnaslovom Pesmi za otroke od Levstika do danes z novimi ilustracijami Damijana Stepančiča.

Poslastice za male in velike bralce

Za mlajše bralce pripravljajo predzadnjo knjigo švedsko pišoče avtorice Tove JanssonMuminočka in morje ter knjigo s petimi zgodbami francoskega avtorja Tomija UngererjaPet fantastičnih živali. Ob 100. obletnici izida prvih butalskih zgodb bo izšla ilustrirana knjiga ButalciFrana Milčinskega (1867-1932) s podobami Petra Škerla. Med leposlovnimi knjigami za mladino bodo izdali še roman priznanega kitajskega pisatelja Caa WenxuanaBron in sončnica ter za modro ptico nominirani roman Suzane TratnikTombola v mestu. Med prevodnimi deli za odrasle na založbi opozarjajo na popravljeno novo izdajo romana Gabriela Garcie Marqueza Sto let samote, ki so jo pripravili ob 50-letnici izida tega velikega dela. Prevedla jo je Alenka Bole Vrabec. Med bralce bo prišel tudi nov prevod dela, ki je Marqueza spodbudil, da je napisal to svoje znamenito delo: roman Pedro Paramo, izpod peresa Pedra Rulfa je delo prevajalke Vesne Velkovrh Bukilica. Med ostalimi naslovi iz tujega leposlovja na založbi izpostavljajo še nekaj del, med njimi Vrnitev angleškega avtorja libijskih korenin Hishama Matarja, Kompas francoskega avtorja Mathiasa Enarda ter Stebre zemlje, prvo knjigo iz trilogije Kena Folletta.

O legendah narodnozabavne glasbe in Trumpu

V uredništvu priročnikov po besedah vodje Urške Kaloper pripravljajo izbor poglavij iz Valvasorjevega dela oziroma Slavo vojvodine Kranjske za nove generacije, knjigo Najlepših antičnih pripovedkGustava Schwaba, veliko ilustrirano enciklopedijo Narava Evrope ter biografiji o legendah slovenske narodnozabavne glasbe Slavku Avseniku (1929-2015) in Lojzetu Slaku (1932-2011). Avtor prve je velik Avsenikov poznavalec, novinar in glasbenik iz Trebč Aleksi Jercog, ki je pred kratkim sestavil in izdal Zlato knjigo, najcelovitejši katalog Avsenikove glasbe, Slakovo biografijo pa podpisuje Ivan Sivec.

Obeta se tudi monografija priznanega slovenskega naravoslovca Petra SkobernetaSkriti biseri Slovenije, ki bo po besedah urednice dobrodošel popotniški vodič.

Med priročniki za boljše življenje opozarjajo še na vodnik srečnega partnerstva terapevtke Veronike Podgoršek Ljubezen na terapiji, knjigo Ikigaj - Japonska umetnost življenja in delo, ki predstavi danski koncept boljšega življenja Hygge.

Med novimi izdajami bodo tudi knjiga Pulitzerjeva nagrajenca D. C. Johnstona o Donaldu Trumpu, biografska izpoved iz Cerkve izobčenega duhovnika Prvi kamen avtorja Krzysztofa Charamse ter dve knjigi na temo prihodnosti - Težavna pot v prihodnost avtorja Jamesa Lovelocka in delo Yuvala Noaha Hararija Homo deus: Kratka zgodovina prihodnosti.

MI, STA


Najbolj brano