Maurijevi glasbi se je pridružil še kip

Slovenski glasbeni, zlasti zborovski srenji dobro znani skladatelj in pevovodja Štefan Mauri je dve leti po smrti dobil doprsni kip. Odkrili so ga v petek v okviru festivala Kogojevi dnevi, s katerim je bil pokojni umetnik precej povezan.

Slovenski glasbeni, zlasti zborovski srenji dobro znani skladatelj in pevovodja Štefan Mauri je dve leti po smrti dobil 
doprsni kip. Foto: Jernej Skrt
Slovenski glasbeni, zlasti zborovski srenji dobro znani skladatelj in pevovodja Štefan Mauri je dve leti po smrti dobil doprsni kip. Foto: Jernej Skrt

KANAL > “Kip smo zdaj le predstavili, dokončno pa bo mesto na trgu Kontrada dobil po obnovi, ki jo pričakujemo kmalu,” je napovedala predsednica kanalskega prosvetnega društva Milica Zimic.

Pobudo za postavitev kipa enemu od tamkajšnjih štirih častnih občanov, skladatelju in pevovodji Štefanu Mauriju (1931-2014), je dalo društvo, idejo pa so uresničili v sodelovanju z Občino Kanal. Tako so se poklonili ne samo plodovitemu kulturniku iz Avč, temveč tudi članu društva, precej povezanemu s Kogojevimi dnevi. “Napisal je kar nekaj skladb za festival,” je povedala Zimičeva, eno od del pa je po odkritju kipa v kanalski cerkvi izvedel godalni kvartet Feguš.

Posoški skladatelj in zborovodja je sicer deloval v Novi Gorici, kjer je bil tudi glasbeni pedagog. Zapustil je veliko zborovskih del, samospevov in kantat na besedila slovenskih pesnikov, komorno in sakralno glasbo, dela za priznane slovenske zbore, kot so APZ Tone Tomšič, vipavska mešana zasedba Ipavska in doberdobska Hrast ter Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina. In tudi sam je vodil pevske skupine; najuspešnejši je bil Komorni zbor Nova Gorica.

Za svoje ustvarjalno delo je Štefan Mauri leta 2003 prejel častni znak Republike Slovenije, med dolgoletnim ustvarjanjem pa še veliko priznanj, kot so Gallusovo odličje, Bevkova nagrada Mestne občine Nova Gorica, nagrade za posamezne skladbe ...

AS


Najbolj brano