Mataniću z močno slovensko ekipo nagrada žirije v Cannesu

Hrvaško-slovensko-srbski koprodukcijski film Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića je v sekciji posebni pogled na 68. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu v soboto prejel nagrado žirije. Za najboljši film je žirija pod vodstvom igralke Isabelle Rossellini v tej sekciji nagradila islandsko komedijo Rams.

Dalibor Matanić
Dalibor Matanić 

CANNES > Slovenski producent pri filmu Zenit je Gustav film. V filmu je sodelovalo kar nekaj slovenskih ustvarjalcev. Ob direktorju fotografije Marku Brdarju je Slovenija k filmu prispevala tudi oblikovalca zvoka Julija Zornika, oblikovalki maske Mojco Gorogranc Petrushevsko in Talijo Ivančič, kolorista filma Emila Svetlika, igralca Nejca Cijana Garlattija, tehnično ekipo in snemalno tehniko ter končno obdelavo zvoka in slike za predvajanje filma na DCP formatu.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC). Prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni.

Hrvaški avdiovizualni center je v nedeljo sporočil, da pomeni nagrada v okviru enega od dveh uradnih tekmovalnih programov na festivalu, v sekciji, ki je osredotočena v odkrivanje novih režijskih poetik in estetik, največje dosedanje priznanje režiserju Mataniću.

Islandski film Rams režiserja Grimurja Hakonarsona, ki je avtor več dobro sprejetih dokumentarnih filmov, je žirija sekcije posebni pogled nagradila za najboljši film.

Kot najboljšega režiserja so nagradili Japonca Kiyoshija Kurosawo za film Journey to the Shore.

S podelitvijo nagrad se bo sicer drevi zaključil 68. mednarodni filmski festival v Cannesu, ki je od 13. maja narekoval korak filmski javnosti. Za prestižno zlato palmo, glavno festivalsko nagrado, se je letos potegovalo 19 filmov ustvarjalcev, kot so Gus Van Sant, Paolo Sorrentino, Denis Villeneuve in Matteo Garrone. Žiriji predsedujeta brata Joel in Ethan Coen.

STA


Najbolj brano