Marko Sosič med peterico nominiranih za kresnika

Med petimi finalisti za literarno nagrado kresnik je vnovič - že četrtič - tržaški pisatelj Marko Sosič, ki je v končni izbor prišel prav z vsakim svojim romanom. Tokrat je žirijo prepričal s Kratkim romanom o snegu in ljubezni, nedavno izdanim pri mariborski založbi Litera.

Marko Sosič je roman nedavno predstavil v domačem 
Trstu, v prepolni kavarni San Marco.   Foto: Andraž Gombač
Marko Sosič je roman nedavno predstavil v domačem Trstu, v prepolni kavarni San Marco.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA, TRST > “Zdaj bom četrtič na Rožniku, in četudi odmisliš vse, postane tista ura pred razglasitvijo dramatična, saj je napetost strašna. Letos sem si celo rekel, da v primeru uvrstitve med končno peterico zaradi stresa ne bi šel na podelitev, a v resnici tega ne moreš storiti. Ne vem, kako bom ...” je včeraj v telefonskem pogovoru razmišljal Marko Sosič, ki ga je nominacija zelo presenetila in je ni pričakoval, saj je zamujal z oddajo romana in si ni predstavljal, da ga bo žirija utegnila prebrati.

“Vsake nominacije sem bil vesel in jo že doživljal kot svojevrstno nagrado, saj gre za super popotnico knjigi,” pravi pisatelj, ki se tudi v novem romanu s svojo značilno liričnostjo dotika teme nezaceljenih zgodovinskih ran in vprašanja drugega. “Kakor da bi bilo treba še kaj povedati o tem, o čemer sem govoril v predzadnjem romanu (Ki od daleč prihajaš v mojo bližino, op. a.), le da je pristop povsem drugačen. Tokrat po dolgem času obravnavam čutenje drugega, zaznavo njegove bolečine oziroma strahu in skrbi,” pojasnjuje avtor in dodaja, da sta skrb in strah drugega pravzaprav povezovalni element med dvema osebama. “In ta negotovost, strah in skrb se rojevajo skozi nasilje, ki je prisotno v tej družini. Nasilje, ki skuša izbrisati spomin in vzpostaviti novo branje zgodovine in s tem zbrisati identiteto drugega,” še pove Sosič, čigar roman se za Delovo literarno nagrado poteguje skupaj z romani Po njihovih besedahKatarine Marinčič, prvencem Veronike SimonitiKameno seme, Samo pridi domovAndreja E. Skubica ter PanoramaDušana Šarotarja.

Strokovna žirija je tokrat ocenjevala 130 romanov, nagrajenca pa bo oznanila na kresno noč, 23. junija, na ljubljanskem Rožniku. Lavreat bo prejel ček v vrednosti 5000 evrov in prižgal tradicionalni kres pred rožniško cerkvijo. Kresnika, ki ga tokrat podeljujejo petindvajsetič, je lani prejel Davorin Lenko za kratki roman Telesa v temi.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano