Marko Brecelj v Beogradu snema muzikal Štetje v jeseni

Slovenski multimedijski umetnik, kantavtor in frontman nekdanje skupine Buldožer Marko Brecelj se te dni mudi v Beogradu. V srbski prestolnici bo posnel del svojega minimalističnega muzikala Štetje v jeseni, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Marko Brecelj Foto: Andraž Gombač
Marko Brecelj Foto: Andraž Gombač

BEOGRAD > Marko Brecelj je za Tanjug povedal, da gre za parodijo na film Cvetje v jeseni. Muzikal je pretkan s pesmimi, ki izražajo njegova stališča. Združuje sedem pesmi, ki so povezane s sedmimi mesti.

Prvo, ki po njegovih besedah govori “o našem minevanju”, je Brecelj na velikonočno nedeljo posnel v Kobaridu. Drugo, ki pripoveduje o izginjanju nekega časa in nosi naslov Svuda ljudi, svuda zastave, je Brecelj napisal leta 1980 in je postavljena v Beograd.

Naslednjo bo 4. julija snemal v Mariboru. “Maribor je bil industrijsko mesto. Industrija je propadla in ostalo je veliko brezposelnih. Je tudi prvo slovensko mesto, kjer so zrušili župana,” je dejal Brecelj in dodal, da bo šel zatem še v Sarajevo, Split in Koper, zaključil pa bo v Ljubljani.

Upa, da bo njegov projekt naletel na dober odziv tudi pri mladih, vsaj pri tistih, ki jim še niso zaspali ali ugasnili možgani in spomini. “Vendar pa trenutno čas in sistem delata na tem, da bi vsi ugasnili, da bi zaspali in da bi postali kolesca v sistemu, ki golta samega sebe, najprej pa pogoltne ljudi in jih spreminja v ...,” je dejal Brecelj.

V Beogradu je nastanjen pri svojem prijatelju in profesorju na Fakulteti za umetnost Zoranu Todoroviću. Ta ga je po pisanju Tanjuga v srbski prestolnici povezal z ljudmi, ki nasprotujejo investicijam iz Saudske Arabije. Tudi sam meni, da bi tovrstne investicije popolnoma spremenile mesto, kar bi bilo pa škoda.

STA


Najbolj brano