Marko Brecelj je posnel Samospeve

Na Samospevih je 14 novejših skladb Marka Breclja, a niso plošča, marveč dvd, ker - tako pravi njihov avtor - “prinašajo minimalistično ekranizirane audio posnetke”. V živo jih bo predstavil v Cankarjevem domu prihodnji torek; na ta dan bo izšla tudi razširjena izdaja njegovega legendarnega prvenca Cocktail, ki tokrat ni - tako kot ob ponatisu leta 1996 - oblini-predvolini, ampak obilni-vunbacilni.

Marko Brecelj v studiu Hendrix, med snemanjem skladb, ki so našle prostor na dvd-ju Samospevi.   Foto: Andraž Gombač
Marko Brecelj v studiu Hendrix, med snemanjem skladb, ki so našle prostor na dvd-ju Samospevi.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA, KOPER > Čeprav so Samospevi nastajali leto in pol, so bili posneti na hitro. Vetra so jim dali zadnji dogodki, povezani z MKSMC, ki so se začeli vrtinčiti le dan prej, ko bi moral v studiu postaviti še piko na i. “Dan pred snemanjem smo odprli advokatski dopis od Cesarja in začel se je potres 10 stopnje po Fekaliju, kakor bi pravzaprav moral biti naslov tega projekta. Zato sem v enem samem naletu odložil pesmi, posneli smo dokumentarističen video, popravkov nismo delali, ker so v naslednjih dneh, prišli selitev, razhajanja v društvu, razkrižna skupščina in ujetje naših stvari in arhivov v MKSMC,” prihod Samospevov na svet opiše Marko Brecelj.

14 pesmi (deset je vokalnih, pri štirih pa se spremlja s kitaro) je, kot pravi nekakšna moja pesniška in ustvarjalna deklaracija oziroma minimalistični, v tu in zdaj vpet izdelek . Skladbe s Samospevov sovečinoma nastale po letu 1998. Izjema je Svuda ljudi, svuda zastave, pridružujejo pa se ji mlajše (Antonu in Pohorskemu bataljonu, Nebitnica, Zgodovina) in še mlajše sestre, ki so nastale med njegovim performansom Kolenovanje. Posnel jih je v studiu Hendrix Radia Koper s producentko Ksenijo Kos in tonskim mojstrom Dragom Hrvatinom, predstavil pa jih bo na “Cankarjevem torku”, 3. marca.

Na isti dan bo izšel tudi “obilna - vunbacilna” verzija ponatisa Cocktaila, legendarnega Brecljevega prvenca, ki ga je posel s Plesnim orkestrom Radia Ljubljana. Album je izdala RTV Ljubljana leta 1974. Aranžmaje za Brecljeve pesmi je napisal Bojan Adamič, na zgoščenki z dodatkom pa so jih pri založbi Nika izdali leta 1996.

Brecelj svoj nastop v Cankarjevem domu napoveduje kot “multimedijsko perforirano agitko, na kateri se želi izkazati z odlično kantavtorsko formo, s svežimi mehkoterorističnimi posnetki in domislicami, z zanimivimi in prodornimi gostujočimi umetniki.” Družbo mu bodo delali trio Tretji tir in “klaviaturistični zagnanec” Miran Tomažič, mladi slikar Vasko Vidmar iz Portoroža pa bo pripravil vpogled v likovno ustvarjalnost svojih nadarjenih vrstnikov in vrstnic.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano