Maleju nagrada italijanskega ministrstva za kulturo

Prevajalec, pesnik, urednik in založnik Gašper Malej iz Kopra bo jutri ob 10. uri v Vanvitellijevem salonu knjižnice Angelica v Rimu prejel posebno nagrado italijanskega ministrstva za kulturo in turizem za izstopajoče prevajalske in založniške dosežke.

Gašper Malej Foto: STA
Gašper Malej Foto: STA

KOPER, RIM> Gašper Malej (1975) prevaja zlasti italijansko literaturo 20. stoletja in izbira besedila, “ki zrcalijo njegov interes za družbene teme”, so zapisali v utemeljitvi nagrade, ki jo italijansko ministrstvo za kulturo in turizem podeljuje od leta 1989, Malej pa je prvi slovenski prevajalec, ki jo bo prejel.

Med drugim je prevedel dela Daria Foja, Dina Buzzatija, Cesareja Paveseja in Franca Loija. V utemeljitvi nagrade so poudarili njegov prevod antologije Nives Zudič AntoničZgodovina in antologija italijanske književnosti Kopra, Izole in Pirana (Storia e antologia della letteratura italiana di Capodistria, Isola e Pirano), posebno zanimanje pa je zbudil s prevodom nedokončanega Pasolinijevega romana Nafta, za katerega je leta 2011 prejel nagrado zlata ptica. “To delo, nadvse zahtevno tako na leksikalni kot na sintaktični ravni, je Malej izvrstno prenesel v slovenščino, saj mu je uspelo poustvariti raznolike slogovne registre ter nenehno izmenjavanje med razumsko natančnostjo in liričnostjo govorice izvirnika. Interpretativna prefinjenost in jezikovna občutljivost sta prevajalcu omogočili, da je premagal težave izrazito 'neprehodnega' besedila,” so zapisali v utemeljitvi.

Malej se nam je včeraj oglasil na vlaku za Rim: “Čeprav sem načeloma skeptičen do pretesnega povezovanja nagrajevanja in kakovosti, kaj šele smotra (umetniškega) ustvarjanja, mi je ta nagrada v zadoščenje in spodbudo. Zlasti ker prihaja iz smeri kulture, ki ji v pretežni meri namenjam svoj delovni trud.”

Zaupal nam je še, da niti te dni ne počiva: “Kot prevajalec se posvečam delu sodobnega italijanskega misleca Roberta Esposita Communitas (O skupnosti), kot urednik in založnik pa z veseljem napovedujem marčevski izid knjižnega prvenca Me slišiš? vodilne sodobne slovenske dramatičarke, Ajdovske Simone Semenič.”AG, STA


Najbolj brano