Lynchev učenec bo snemal film med Kaninom in Mangartom

Filmska ekipa prve slovenske alpinistične psihodrame Osem krogov in pol, ki nastaja v režiji Gregorja Kresala, prihaja v Bovec. Med 10. in 25. avgustom bo snemala film v slovenskih gorah oziroma med Kaninom in Mangartom. Izhodišče za film je premislek Dantejevega Pekla.

Fotografija je simbolična. Foto: Mitja Marussig
Fotografija je simbolična. Foto: Mitja Marussig

BOVEC > Pozneje se bo ekipa preselila še na ledenik Geant oziroma ledeniški amfiteater Cirque Maudit pod Mont BlanC in v Srbijo.

Alpinist in filmar Gregor Kresal, ki je pred nekaj leti navdušil s filmom Sfinga, je za tokratni 40-minutni film zbiral denar na platformi Indiegogo, preko katere je zbral deset odstotkov proračuna ameriškega dela filma. Za evropski del pa denar še zbira, je sporočila svetovalka za odnose z javnostmi Aleksandra Papež.

Ena izmed posebnosti projekta je, kot pojasnjuje režiser, da je razen jedra filmske ekipe, direktorja fotografije, tonskega mojstra in prvega asistenta kamere, moral zbrati ločeni skupini ustvarjalcev in pomočnikov, saj je projekt razdeljen na ameriški in evropski del. Pomagali so mu tudi strokovnjaki iz Avstralije, ZDA, Mehike, Brazilije, Kanade in Tajvana. V glavnih vlogah nastopata Joey Maida iz New Yorka in slovenska igralka Ana Roza Cimperman.

Režiser bo v Sloveniji ostal približno pol leta oziroma do konca projekta, nato pa se bo preselil nazaj v ZDA, kjer študira na priznani filmski akademiji Davida Lyncha.

Film Osem krogov in pol prikazuje alpinistovo refleksijo Dantejevega Pekla in ponuja srhljivo potovanje v človekov um in zavest. Delo je Kresal posvetil spominu na enega najboljših alpinistov vseh časov Pavleta Kozjeka.

STA


Najbolj brano