Ljubimo te, Moz, do zadnje ... nitke

Britanski glasbenik Morrissey, ki je v soboto koncertiral v Ljubljani, je brezkompromisni živalovarstvenik in vegan. “Bodite prijazni z živalmi, sicer vas bom ubil,” je pisalo na eni od uradnih koncertnih majčk, ki so šle po njegovem nastopu za med. A nič manj zagrizeni nasprotnik monarhije in borec proti najhujši človeški bolezni - neumnosti se lahko pohvali tudi z enim najzvestejših oboževalskih plemen.

Morrissey na koncertih  obiskovalce prosi,   naj v dvorane ne 
vnašajo mesnih jedi. Da bi bili bolje obveščeni, za kaj se bori, 
je poleg stojnice s koncertnimi majčkami vselej tudi prostor  
za izobraževalne letake raznih živalovarstvenih organizacij. 
Pri nas se mu je med drugim pridružilo slovensko vegansko 
društvo. Foto: Maja Pertič Gombač
Morrissey na koncertih obiskovalce prosi, naj v dvorane ne vnašajo mesnih jedi. Da bi bili bolje obveščeni, za kaj se bori, je poleg stojnice s koncertnimi majčkami vselej tudi prostor za izobraževalne letake raznih živalovarstvenih organizacij. Pri nas se mu je med drugim pridružilo slovensko vegansko društvo. Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Tudi v Ljubljano, kjer so se po številčnosti še najmanj izkazali prav domačini, so prišli od vsepovsod - v prvih vrstah je bilo slišati Italijane, Hrvate, Angleže ...

“Priznam, ko vidiš, da se iz koncerta v koncert pojavljajo isti obrazi, postane vse skupaj čudno, pravzaprav čudaško,” je po koncertu komentiral voznik tovornjaka z odrsko opremo, ki nam je dejal, da so Morrisseyevi oboževalci izjemno goreči. A to je lahko opazil vsak, ki je, denimo, spremljal, kaj vse je glasbenik prejel v poklon med koncertom: malo vinilko, cede ploščo, pismi ... le gladiol, rož, ki jih že od osemdesetih let, ko so The Smiths nastopilimed gladiolamiv videospotu za This charming man, je bilo komaj kaj.

“Ljubimo te, Moz!” je vzkliknil možakar v prvi vrsti in v zameno prejel ironičen nasmeh. Morrissey, ki zase pravi, da je “človekoseksualec” in se v novi pesmi I'm not a man (Nisem moški) distancira od moških - vojakov, ubijalcev in jedcev živali, uničevalcev planeta ... - je na koncu v občinstvo odvrgel svojo srajco in zanetil epohalno ravsanje. “Lahko dobim vsaj nitko,” je zaprosil fantin iz ozadja, kaka dvajseterica oboževalcev pa ga je gladko preslišala in se še naprej pulila za srajco, ki je počasi razpadala na krpice. Oboževalci so si pomagali tudi s škarjami, ki jih je medtem priskrbel varnostnik, in marsikdo se je dejansko zadovoljil zgolj z nitkami.

MPG


Najbolj brano