Ljubezen do raziskovanja

Nagrado, poimenovano po Nadji Magajna Jevnikar, so sinoči podelili že osmo leto zapored. V Peterlinovi dvorani v Trstu jo je prejela pisateljica, pesnica in pedagoška delavka Berta Golob.

Berta Golob  Foto: Jurij Paljk/Sta
Berta Golob  Foto: Jurij Paljk/Sta

TRST > Življenje Nadje Magajna Jevnikar (1951-2006) je bilo zaznamovano z izkušnjo vere, prežeto z ljubeznijo do raziskovanja zgodovine, znanosti in kulture ter s pisanjem, pa tudi s služenjem bližnjemu, prizadevanjem do ekumenskega in medverskega dialoga ter s pedagoško izkušnjo. Vse te vrednote in zavezanosti je komisija prepoznala v delu in ustvarjanju letošnje nagrajenke Berte Golob (1932), avtorice številnih knjig in scenarijev za televizijske oddaja, namenjenih otrokom in mladostnikom.

Golobova je na ljubljanski Filozofski fakulteti diplomirala iz slovenščine in srbohrvaščine ter 15 let delala kot učiteljica slovenskega jezika. Kasneje je vodila pionirski oddelek Osrednje knjižnici Kranj, nato pa predavala kulturo ustnega in pisnega izražanja na Pedagoški akademiji v Ljubljani.

Osem let je bila lektorica dnevnoinformativnega programa na Radiu Slovenija. Med letoma 1973 in 1979 je bila urednica didaktike slovenskega jezika in književnosti v reviji Jezik in slovstvo. V letih pred upokojitvijo je bila pedagoška svetovalka v kranjski enoti zavoda za šolstvo. Od leta 1991 poučuje verouk v župniji sv. Modesta v Kranju. Dejavna je bila tudi na drugih področjih: kot mentorica bralne značke, avtorica člankov v revijah in časopisih, sodelavka pri oblikovanju osnovnošolskih beril in jezikovnih priročnikov. Za svoje delo je na različnih področjih prejela številne nagrade.

Otrokom je v knjigah Žive besede, Sporočanje v Ptičjem logu, Igrarije - besedne čarovnije, Jezikovni vozli, Dežela Slovničarija, Slovnica, odčarana čarovnica in Vejica, nagajiva smejica na igriv način posredovala jezikovno znanje. Za delo Žive besede je leta 1982 prejela Levstikovo nagrado. Otrokom in mladostnikom so namenjena tudi njena dela Sovražim vas, Drobne zgodbe, Šolske razglednice, Skrinja iz babičine bale, Kako visoko je nebo, Bela žena, divji mož in Zrna dedove modrosti. Portrete slovenskih pisateljev in intervjuje z njimi je zbrala v knjigah Znani obrazi, Srce ustvarja, roka piše ter Do zvezd in nazaj. Napisala je tudi številne knjige z versko tematiko, med njimi pet pesniških zbirk. S Francetom Žagarjem je podpisala scenarije za televizijske oddaje Zdaj pa po slovensko. Prispevala je 72 scenarijev za priljubljeno televizijsko oddajo Radovedni Taček.

Nagrado Nadje Magajna podeljujejo Skupnost sv. Egidija Furlanije - Julijske krajine, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska zamejska skavtska organizacija in družina Nadje Maganja Jevnikar.

MI, STA


Najbolj brano