Ljubezen daje bolečino, a tudi veselje

Rdeča nit Nedotakljive, druge pesniške zbirke Irene Husu, sta avtoričini, čustev polni odnosi z moškimi, ki jo obdajajo, pa tudi njena navezanost na kraško okolje, v katerem je zrasla in ki ji je vtisnilo neizbrisen pečat.

Irena Husu je izdala drugo pesniško zbirko Nedotakljiva. Foto: Bogdan Macarol
Irena Husu je izdala drugo pesniško zbirko Nedotakljiva. Foto: Bogdan Macarol

DUTOVLJE > “Sodobni pesniki marsikaj razglasijo za pesem, in vse, kar nato stlačijo vanjo, je pač pesniški material. Irena ne sodi mednje, temveč je celo primerno in ustrezno konservativna, saj ima marsikje lepe rime, včasih pa jih v sodobni maniri tudi nima in se bolj nasloni na ritem svojih pesmi, moč podanih misli in besedne vtise. Njena pesem Moje ocene pa nas s svojo aritmetiko celo spominja na Srečkove Integrale,” je o pesniški zbirki Nedotakljiva Irene Husu, povedal Peter Amalietti, urednik založbe Amalietti & Amalietti iz Ljubljane, pod okriljem katere je knjiga izšla.

Pesnica, ki je po izobrazbi sociologinja, je svoje otroštvo in mladost preživela v Dutovljah. “Pišem že od mladih nog. Prve pesmi so mi objavili v srednješolskih letih, v letu 2006 sem izdala pri Kulturnem društvu Vilenica prvo pesniško zbirko Ikona. Za cikel pesmi iz te, druge zbirke, sem leta 2012 že prejela prvo nagrado za poezijo na literarnem natečaju tržaške revije Mladika,” se je opisala.

Iz njenih besedil veje navezanost na Kras, na kamen, sonce, morje, iz spet drugih se čuti radost pa tudi bolečina, ki ji jo zadajajo moški. Njena usoda je dosegati “nedosegljivo/ in hkrati neustavljivo”. Medtem ko je del svojega opusa namenila razmišljanju in pozitivnem pisanju o svojem sinu in o njunem odnosu, pa poslavljajočega se ljubimca sprašuje: “Te je strah/ utripov/ svojega ali/ mojega srca?” Javno tudi izpove, da se je že davno odpovedala “miniaturnemu koščku/ navidezne sreče/ v stekleni,/ a strupeni škatlici.” Ne boji se svobode, a je ne najde, vpeta v spone svoje ženskosti, ki zares obstaja in živi samo v dvojini. Pa še tedaj ni srečna: “Ob tebi sem/ še bolj sama,/ temna,/ razbolela.” Kljub udarcem usode, ki so nekatere pesmi obdale s cinizmom, pa je Irena Husu uspela še zbrati optimizem, saj iz drugih veje tudi satira in humor.

Husovi, ki živi in ustvarja v Tomaju, je na zelo dobro obiskani predstavitvi pesmi v Bunčetovi domačiji v Dutovljah glasbeni uvod pripravila glasbena zasedba učencev dutovske osnovne šole. Je tudi članica sežanskega literarnega društva Zlati čoln, zato so ji minuli petek sočlani pripravili še predstavitev v Kosovelovi spominski sobi na Ljudski univerzi Sežana.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano