Letošnji lux poljsko-danski koprodukciji Ida

Filmska nagrada lux gre poljsko-danski koprodukciji Ida v režiji Pawla Pawlikowskega. Zmagovalca je na slovesnosti v Strasbourgu, ki so se je udeležili vsi trije finalisti, opoldne razglasil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Eden od finalistov je bil tudi Razredni sovražnik Roka Bička.

Rok Biček Foto: Andraž Gombač
Rok Biček Foto: Andraž Gombač

STRASBOURG > Poleg zmagovalca in slovenskega finalista se je v ožji izbor za že osmi lux uvrstil še film Banda punc (Bande de filles) francoske režiserke Celine Sciamma. Trojico filmov povezuje motiv mladosti, odraščanja in soočanja z izzivi odraslosti.

Ida razgrinja zgodbo mlade bodoče redovnice v 60. letih na Poljskem, ki tik pred svojo zaobljubo odkrije temno družinsko skrivnost, ki sega v čas nacistične okupacije. Film je bil nedavno razglašen za najboljši evropski film letošnjega leta po izboru tako filmskih ustvarjalcev - članov Evropske filmske akademije - kot občinstva.

Dobitnika nagrade lux so izbrali evropski poslanci. Svoj najljubši film že tretjo leto zapored izbira tudi občinstvo prek spletne strani ali na facebook strani nagrade Lux, a rezultati tega izbora bodo objavljeni kasneje.

Pawel Pawlikovski pravi, da se zgodba iz njegovega filma verjetno ne bi mogla zgoditi nikjer drugje kot v Evropi. “V Evropi vemo, kako zapletene so stvari, kako lahko opazovalci z različnih strani meje ali doline isti dogodek interpretirajo povsem drugače. To je zelo redko, gre za evropski paradoks.”

Vse tri filme so si lahko Evropejci ogledali na brezplačnih projekcijah v okviru filmskih dnevov lux, ki so se od septembra zvrstili v vseh 28 državah članicah EU. Filmi so bili tudi podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikov unije.

V Razrednem sovražniku v glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev. Scenarij za film so po resničnih dogodkih napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne. Zgodbo iz filma je Biček doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika storila samomor. Temu je sledil upor njenih sošolcev proti šolskemu sistemu in profesorjem.

Nagrado lux je Evropski parlament ustanovil leta 2007 v podporo evropski filmski industriji. Lani je nagrado prejel belgijski režiser Felix van Groeningen za film Alabama Monroe.

Film, ki je nastal v produkciji Triglav filma, je prejel že celo vrsto vidnih nagrad, med drugim nagrado filmskih kritikov na Beneškem filmskem festivalu in vesno za najboljši celovečerec na nacionalnem filmskem festivalu v Portorožu, bil je tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Biček, ki je bil najmlajši režiser, kdajkoli nominiran za to filmsko nagrado, je ob preboju med tri finaliste dejal, da bi se lahko zgodba Razrednega sovražnika zgodila kjerkoli v Evropi, na vsaki srednji šoli.

STA


Najbolj brano