Letos 50. slikarski ex-tempore v Piranu

Med 28. avgustom in ‒5. septembrom bo v Piranu 50. mednarodni slikarski ex-tempore. Častni pokrovitelj 50. obletnice je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Med  28. avgustom in ‒5. septembrom bo v Piranu 50. 
mednarodni slikarski ex-tempore. Foto: Maja Pertič Gombač
Med 28. avgustom in ‒5. septembrom bo v Piranu 50. mednarodni slikarski ex-tempore. Foto: Maja Pertič Gombač

PIRAN > Prva v nizu bo razstava Mojih 5 najljubših, ki jo bodo odprli v petek, 28. avgusta, ob 20. uri v galeriji Loža v Kopru. Predstavljene bodo slike iz zbirke nagrajenih del tega vsakoletnega umetniškega tekmovanja, ki je nastajala od ustanovitve dalje (1966) in se iz leta v leto bogati.

Vsakoletni izbor najboljših del opravi strokovna žirija, sestavljena iz likovnih kritikov in umetnostnih zgodovinarjev (letos so člani Aleksander Bassin in Breda Škrjanc iz Slovenije, Eugen Borkovsky iz Hrvaške ter Massimo Premuda iz Italije, tajnica žirije je Majda Božeglav Japelj). V zelo kratkem času, le nekaj ur po tem, ko udeleženci oddajo svoja platna, morajo člani žirije izbrati najboljše stvaritve. Selekcija poteka ob soočanju različnih individualnih pozicij sodelujočih strokovnjakov, med živahnim pogovorom in izmenjavo mnenj, na koncu pa iz za osrednjo razstavo izbranih slik izberejo nagrajena dela.

Mednarodni slikarski ex-tempore Piran so pred šestnajstimi leti nadgradili in obogatili z Mednarodnim ex-temporom keramike. Letošnji skupni nagradni fond znaša 28.150 evrov. Ponovno bodo podelili tudi častni priznanji občinstva za slikarstvo in keramiko, letos že na svečani zaključni prireditvi. Razstavi bosta zato prvič na ogled že v soboto, 5. septembra, v popoldanskih urah pred večerno razglasitvijo nagrad. Obiskovalce vabijo, da v tem času glasujejo za najboljše likovno delo po njihovem izboru.

Spletno uredništvo


Najbolj brano