Legendarni Partibrejkers eksplodirali v Snacku (foto)

Krepek žusternski niz nastopov izbranih velikih institucij jugoslovanskega rocka je uspešno dopolnjen: po oktobrskem gostovanju beograjskih Van Gogh in novembrskem koncertu zagrebških Psihomodo Pop so v nabito polnem Snack baru včeraj eksplodirali še srbski Partibrejkers.

V nabito polnem žusternskem Snack baru so eksplodirali 
legendarni Partibrejkers. Foto: Andraž Gombač
V nabito polnem žusternskem Snack baru so eksplodirali legendarni Partibrejkers. Foto: Andraž Gombač

KOPER > In tako je resda majhen, a profesionalno urejen oder Snack bara v pičlem mesecu in pol izkusil kar štiri karizmatične rokerske pevce z Balkana: najprej je koprsko občinstvo čisto dobesedno zapeljeval vangoghovski Zvonimir Đukić Đule, ki se mu je pridružil še nenapovedani gost, vodja velike Riblje čorbe Bora Đorđević, zatem je tam vragolije uganjal psihomodovski Davor Gobac,nazadnje pa je v klub sinoči prilomastil še muhasti, tako zabavni kakor nepredvidljivi in tu pa tam celo rahlo nevarni Zoran Kostić Cane (vrstnik Snack bara, prav tako rojen leta 1964!) s svojimi Partibrejkersi in čisto novim albumom Sirotinjsko carstvo.

V naslovni, privlačno ritmični pesmi nove zbirke Cane jedko portretira našo družbo, v kateri poštenjaki veljajo za bedake, kjer moraš sodelovati v nemoralni igri, kjer se med lačnimi in sitimi vzpenja visok zid, kjer se resnica valja v blatu in kjer življenje nima kakšne posebne vrednosti.

Pankersko besnega pevca, ki mu ne manjka daru za performans in si celo najdrobnejšo smet z majice odstrani z usode prepolno, počasno, teatralično patetiko, je po divjih glasbenih brzicah spremljala blagodejno surova tovarišija: glavno kitaro igra Canetov pajdaš že od prazgodovine in soavtor večine pesmi Nebojša Antonijević Anton (1961), strune druge kitare prebira Robert Telčer, basovsko kitaro igra Zlatko Veljović Laki, po bobnih pa udriha Darko Kurjak.

Zbrano množico so najbolj navdušili s starimi klasikami: zvrstile so se Ona sve zna, 1000 godina, Ono što pokušavam, Hipnotisana gomila, Kreni prema meni, Hoću da znam, Ulični hodač, Mesečeva kći, Kako je teško bez tebe, Ona živi na brdu in druge o - kakor je dejal Cane - večnih temah: svobodi, ljubezni, prijateljstvu, laži, resnici ...

Poslušalcem je prigovarjal, naj pazijo nase in ohranijo dušo, posebej je pozdravil obiskovalce iz ilirskobistriškega kluba MKNŽ in iz Polzele, se ves preznojen pritoževal nad ledenim klimatskim hlajenjem, tehnike pa prosil, naj izklopijo tudi stroboskop nad njim, saj da škoduje njegovim očem. Dekletom in fantom v prvih vrstah je iz rok vseskozi bliskovito trgal telefončke, s katerimi so ga fotografirali in snemali. “Snemajte z dušo,” jim je priporočil. Kako uporabljati svojo dušo, je kazal kar dve uri.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano