Lapis Histriae za “srečanje visoke estetike in angažmaja”

Najboljšo zgodbo, poslano na 10. mednarodni natečaj Lapis Histriae, je napisala Mirana Likar Bajželj (1961, na fotografiji), učiteljica slovenščine iz Ljubljane.

UMAG > Tako je razsodila žirija, ki so jo na letošnjem mednarodnem festivalu Forum Tomizza sestavljali pisci Laura Marchig, Marko Sosič in Tea Tulić.

Pisateljica Mirana Likar Bajželj, ki je doslej izdala zbirki kratke proze Sobotne zgodbe (2009) in Sedem besed (2012), je na natečaj poslal zgodbo Jutro zadnjega dne, eno od kar 137 v hrvaškem, srbskem, slovenskem, bosanskem, italijanskem in črnogorskem jeziku, ki so jih sodelujoči napisali na razpisano temo “črno delo”.

Nagrajena zgodba je “redko uspelo srečanje visoke literarne estetike in angažiranega humanizma”, je presodila žirija. “Izhajajoč iz že dokumentiranih in medijsko tematiziranih primerov velikega števila istrskih žensk pri negi starih in onemoglih oseb v Italiji, nas ta zgodba vodi v zavest neke istrske upokojenke, 'badante', ki na postelji na hodniku neke od italijanskih hiš bedi, se boji, gnusi in bodri samo sebe v upanju, da se bo kmalu ponovno videla s svojim vnukom in se vrnila domov.”

Avtorici so včeraj v Umagu podelili umetniško delo kiparja Ljuba de Karine in nagrado v vrednosti 8000 kun, ki jih prispeva domače podjetje Sipro. Konec leta bodo več izbranih zgodb natisnili v knjigi Lapis Histriae 2015.

AG


Najbolj brano