Laibach v tožbo Glavaševe stranke zaradi kraje skladbe?

Skupina Laibach naj bi po pisanju hrvaških medijev vložila tožbo proti opozicijski stranki Hrvaški demokratski zvezi Slavonije in Baranje (HDSSB), ker je ta na svoji skupščini nezakonito uporabila njihovo skladbo Geburt einer Nation. Stranka je pesem uporabila kot glasbeno podlago za kratki predstavitveni video o svoji ustanovitvi.

Skupina Laibach naj bi po pisanju hrvaških medijev vložila 
tožbo proti opozicijski stranki Hrvaški demokratski zvezi 
Slavonije in Baranje, ker je ta na svoji skupščini nezakonito 
uporabila njihovo skladbo Geburt einer Nation. Foto: Maja Pertič Gombač
Skupina Laibach naj bi po pisanju hrvaških medijev vložila tožbo proti opozicijski stranki Hrvaški demokratski zvezi Slavonije in Baranje, ker je ta na svoji skupščini nezakonito uporabila njihovo skladbo Geburt einer Nation. Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA, ZAGREB > Video, ki vključuje skladbo iz albuma Opus Dei, nastalega leta 1987, so prikazali na sedmi skupščini stranke. Nadomestila za avtorske pravice skupini niso plačali, niti jih niso vprašali za dovoljenje, besede skupine Laibach povzema portal MMC.

Hrvaški mediji izpostavljajo ironijo, da je glasbo skupine, ki se s svojo psevdototalitarno podobo že vse od ustanovitve norčuje iz vseh totalitarističnih ideologij, uporabila prav stranka, ki je pod vodstvom obsojenega vojnega zločinca Branimirja Glavaša uvedla paravojaško formacijo Slavonske sokolske garde.

Za hrvaški časopis 24 sata so Laibach povedali, da je zanje uporaba pesmi za predstavljanje Slavonske sokolske garde nedopustna, zato so že obvestili nosilce njihove licence za avtorske pravice na Hrvaškem. Če ne bodo pravno ukrepali, v skupini razmišljajo o tožbi.

Predsednik HDSSB Dragan Vulin je hrvaškim novinarjem zatrdil, da ni sodeloval pri ustvarjanju filma ter da niti ne ve, katera skladba je v ozadju. Podobno je povedal tudi saborski zastopnik Ivan Drmić, ki pa je dodal, da imajo s Službo za zaščito avtorskih glasbenih pravic Hrvaškega društva skladateljev (HDS ZAMP) sklenjen dogovor. Obenem je dejal, da je bil to le posnetek za enkratno uporabo ter da ni bil predvajan javno. To je bil, kot je poudaril, zaprt dogodek stranke. Upa, da tožbe ne bo, saj po njegovih besedah ni podlage zanjo.

Kot piše MMC, Drmićeve trditve stojijo na trhlih tleh, saj je sedmi sabor HDSSB v javnem neposrednem prenosu predvajala lokalna Slavonska televizija (STV), posnetek pa je še vedno dostopen na YouTube kanalu STV.

Nadomestilo, ki ga HDSSB plačuje HDS ZAMP, se nanaša na predvajanje glasbe na javnem mestu, ne pa na uporabo glasbe v propagandnem filmu stranke, pa navajajo v omenjenem društvu. Za uporabo glasbe v novem avdiovizualnem delu mora avtor avdiovizualnega dela pridobiti posebno privolitev avtorja glasbe, pri čemer lahko avtor glasbe zahteva kakršno koli denarno nadomestilo ali prošnje zavrne brez obrazložitve, dodajajo.

STA


Najbolj brano