Laibach s simfoniki v Zagrebu s Krstom pri Savici

Skupina Laibach ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo 9. maja nastopila v zagrebški koncertni dvorani Vatroslav Lisinski. Glavnina programa bo podobna lanskima nastopoma v Bruslju in Ljubljani. Med drugim bodo izvedli avtorsko kompozicijo, ki je nastala po motivih Krsta pri Savici Franceta Prešerna.

Skupina Laibach ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV 
Slovenija bo 9. maja nastopila v zagrebški koncertni dvorani 
Vatroslav Lisinski. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Skupina Laibach ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo 9. maja nastopila v zagrebški koncertni dvorani Vatroslav Lisinski. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ZAGREB > Pred hrvaškim občinstvom bodo prvič izvedli program Naše pesmi, vaše sanje, ki so ga uspešno predstavili lani v bruseljskem kulturnem središču Bozar ob ustoličenju Ljubljane kot evropske zelene prestolnice v letu 2016 ter v Križankah v sklopu lanskega Ljubljana festivala, so napovedali organizatorji hrvaškega koncerta.

Na odru dvorane Lisinski bo približno 90 ljudi, kar bo največji in produkcijsko najbolj zahteven nastop Laibachov na Hrvaškem doslej.

V prvem delu programa bodo Laibachi odigrali polurno kompozicijo, ki je nastala po motivih Prešernovega Krsta pri Savici. Skladba se prepleta z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane opere Edvarda GriegaOlaf Tryggvason. Obe deli tematizirata pokristjanjevanje na različnih koncih Evrope, v Sloveniji ter na Norveškem in Švedskem. V Zagrebu bosta deli simbolno posvečeni dnevoma zmage in Evrope.

V drugem delu bodo na sporedu znane pesmi skupine Laibach, ki so jih v sodelovanju z mladim slovenskim skladateljem Anžejem Rožmanom pripravili za večji orkester. Vrstile so bodo uspešnice, kot so Eurovision, Now You Will Pay, Smrt za smrt in We are Millions and Millions are One. Orkestru bo dirigiral Simon Dvoršak.

Vstopnice za zagrebški koncert bodo naprodaj od četrtka dalje.

STA


Najbolj brano