Kubanski ples med briškimi griči

12-letni Anej in 16-letni Alen Potočnik solistično in v duu prejemata najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih, imela sta tudi že samostojni koncert. Uspešna, zgovorna, ambiciozna briška kitarista sta prepričana, da lahko glasba odplakne iz duše vso umazanijo sodobnega sveta.

Anej in Alen Potočnik
Anej in Alen Potočnik 

DOBROVO >Na pobudo staršev, ki sicer nista kitarista, sta se brata Alen in Anej Potočnik vpisala v Glasbeno šolo Nova Gorica, kjer za razvoj njunih glasbenih talentov vestno in vztrajno že osmo oziroma peto leto skrbi profesorica Vlasta Rosa. Alenu je bil prvi vzornik igralec in kantavtor Iztok Mlakar, z njegovim sinom sta bila tudi sošolca. Anej je sledil bratu in njegovo predano, doživeto muziciranje je 1. maja leta 2013 prepričalo tudi žirijo na mednarodnem tekmovanju Porečki Tirando v Poreču, kjer je prejel najvišjo nagrado.

Seznamu lepih priznanj Anej sedaj dodaja najnovejše: zlato plaketo, 2. mesto in posebno priznanje strokovne žirije za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na letošnjem 44. državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenic in glasbenikov- TEMSIG.

Tudi Alen se lahko pohvali z več nagradami na različnih tekmovanjih, med katerimi najraje izpostavi mednarodno tekmovanje v Poreču, 22. marca 2013, ko sta z bratom Anejem v kitarskem duu osvojila 1. nagrado, 1. mesto in posebno nagrado - šolnino za udeležbo na mednarodni poletni šoli v Poreču.

In prav v tem istrskem mestecu sta kasneje spoznala izvrstnega hrvaškega profesorja Xhevdeta Sahatxhija, ki jima je pustil prav poseben vtis in dal pečat njuni nadaljnji glasbeni poti.

Brata Potočnik namreč zvesto sledita pridobivanju širšega znanja in izkušenj ter druženju z glasbenimi prijatelji na različnih mojstrskih tečajih, saj se zavedata, da zgolj uspehi na tekmovanjih ne zadostujejo. “Po svoje je vsak udeleženec že tudi zmagovalec. Ogromno truda je namreč potrebno vložiti, da se program izvede do določene ravni, potem pa se v desetih minutah pred komisijo lahko zgodi karkoli. Tako uspeh kot polom pa prinese določene odgovornosti: ohranjanje doseženi ravni ali popravljanje napak,” pripoveduje Alen.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V nocojšnji oddaji Glasbeni abonma - na sporedu bo ob 20. uri - gostimo osemletno Aneja in Alena Potočnika. Predstavila se bosta s skladbami za kitarski duo, Anej pa z izborom skladb, s katerimi je nastopil na letošnjem državnem tekmovanju.

Anej pa živahno in s posebno iskrivostjo v očeh dodaja: “Prvi koraki so bili težki. Včasih sva potočila tudi kakšno solzico, vendar pa je bila želja po igranju kitare večja od vseh težav. Z vztrajno vadbo sva se dograjevala, sledili so prvi nastopi in tudi uspehi na tekmovanjih. Z veseljem povem, da sva ob koncu lanskega šolskega leta imela koncert, na katerem sva se predstavila z enajstimi skladbami kitarskega dua. Glasbena šola Nova Gorica nama je na pobudo najine profesorice in ob strokovnem vodstvu profesorja Aleksandra Sluge omogočila tudi snemanje CD-ja z naborom petnajstih skladb.”

Znani Kubanski ples skladatelja Spillerja, brazilski in portugalski ritmi, slovenska skupina Mascara, kitarski kvartet Štirje asi iz Belgije navdihujejo mladostno pripadnost in predanost glasbi bratov Potočnik. Značajsko precej različna mladeniča v kitarskem duu delujeta v čudoviti simbiozi, zelo drugače pa je na igrišču, kjer igrata nogomet ali košarko. “Takrat sva si večkrat nasprotnika, in ker sva oba precej tekmovalna, se temu primerno tudi skregava,” nam razkrije Anej.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano