Ksenofobni Trst

V soboto ob 19. uri bo v parku za tolminskim kinogledališčem brezplačna projekcija dokumetarca Poslednja plaža, ki govori o zelo posebni plaži. Tako imenovani Pedočin v Trstu razmejuje velika bela stena, ki deli moški in ženski del plaže.

V dokumentarcu Poslednja plaža imajo glavno vlogo njeni 
redni obiskovalci.
V dokumentarcu Poslednja plaža imajo glavno vlogo njeni redni obiskovalci. 

PRIMORSKA > > Gre za dokumentarec, ki ga mnogi opisujejo kot oris “eksotične” plaže, najverjetneje še zadnje tovrstne plaže v Evropi, ki so jo odprli pred davnimi 114 leti. A skozi vsakdanje klepete med njenimi rednimi obiskovalci hitro ugotovimo, da ti še vedno gojijo precej sovražen odnos do slovenske manjšine. Prav zaradi teh prepogostih ksenofobnih izpadov dokumentarec pusti precej grenak priokus.

V izolskem Art kinu konec tedna vabi Odiseja, biografija legendarnega raziskovalca podvodnih globin Jacquesa Cousteauja, ter najnovejši film finskega posebneža Akija KaurismäkijaDruga stran upanja, v katerem se ponovno loti begunske problematike, a skozi svojo prepoznavno poetiko črno-humorne odtujenosti. V koprskem Cineplexxu predvajajo najnovejši film Stephena FrearsaViktorija in Abdul z neumorno Judi Dench v glavni vlogi, ki je stopila v čevlje kraljice Viktorije. Film je posnet po resničnih dogodkih in govori o nepričakovanem prijateljstvu z mladim indijskim uradnikom Abdulom Karimom in kraljico konec 19. stoletja. BP


Najbolj brano