Krvavi Tarantino že skoraj v gledališču

Kultni režiser Quentin Tarantino, ki je svojo obsesijo nad filmskim šundom povzdignil na novo raven in si prislužil tudi dva prestižna oskarja, bi se z najnovejšim triurnim vesternom Podlih osem (Hateful Eight) lahko preselil tudi v gledališče.

Lovca na glave John Ruth (Kurt Russel, levo) in major Marquis 
Warren (Samuel L. Jackson).
Lovca na glave John Ruth (Kurt Russel, levo) in major Marquis Warren (Samuel L. Jackson). 

Več kot polovica filma - te dni ga predvajajo v koprskem Cineplexxu - namreč temelji izključno na dialogih in verigi sumničavih pogledov, ki na koncu, kot se za Tarantina - in še bolj za njegovega filmskega pajdaša Roberta Rodrigueza - seveda spodobi, kulminira z veličastnim krvavim masakrom. Večina dogajanja se vrši v interierjih, na začetku večinoma znotraj kočije nato se dogajanje preseli v Minnijino trgovino na drobno.

Tarantino svojo zgodbo postavi v desetletje po ameriški državljanski vojni. Med prvimi “podleži”, ki jih spoznamo, so lovec na glave John Ruth (Kurt Russell) ki ima nase priklenjen ulov svojega življenja, zločinko Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). S poštno kočijo in najetim kočijažem jo pelje do mesteca Red Rock, kjer jo čaka pravična sodba - smrt z obešanjem, Rutha pa kar 10.000 dolarjev. V ledeno mrzlem Wyomingu, s snežnim metežem tik za petami, srečata še enega lovca na glave, temnopoltega majorja Marquisa Warrena (vedno izstopajoči Samuel L. Jackson), kajpada s svojim ulovom (tremi trupli nepridipravov), ki jih zaprosi za prevoz. Med vožnjo izvemo še, da je major nekdanji pripadnik vojske Severa, ki je med državljansko vojno “pokosil” nešteto belcev in da ima pismo, ki mu ga je osebno napisal, nihče drug kot Abraham Lincoln. Ko se jim po poti pridruži še peti član, samooklicani šerif Red Rocka Chris Mannix (Walton Goggins), Tarantino začne s politično (ne)korektnimi rasističnimi scenarističnimi igrami, kot si jih je privoščil v svojem predzadnjem filmu Django brez okovov. A že v kočiji se razplamti tudi igra medsebojnih sumničenj, ki doživi vrhunec med štirimi stenami, in kjer se Tarantino vrne na pota svojega prvenca Stekli psi. Druščina se tako ustavi pri Minnie, kjer ugotovijo, da je pred njimi tja prišla še ena kočija, krčmarice Minnie in njenega partnerja Sladkega Davea pa ni od nikoder. Sprejme jih skrivnostni Mehičan Bob, v notranjosti pa jih pričakajo še trije sumljivi tipi.

Tu, predvsem v dialogu z majorjem in bivšim rasističnim generalom (Bruce Dern) Tarantino prilije še več ognja na debate okoli rasizma in ameriške državljanske vojne. Polagoma pa se igra sumničenj, kdo s kom sodeluje, med liki še bolj stopnjuje in eskalira s potoki krvi, preluknjanimi glavami in prerešetanimi telesi.

Podlih osem sodi med tiste filme, v katerih si je Tarantino še posebej dal duška s fetišiziranjem njemu zelo ljubega vesterna, tako v smislu forme - snemal je na 65-milimetrskem filmu in v tehniki Panavison, ki se jo je množično uporabljalo v petdesetih in šestdesetih letih - kot v “tarantinovski” igri referenc. Temnopolti major je svoje ime na primer dobil po pozabljenem režiserju vesternov Charlesu Marquisu Warrenu (Gunsmoke), Daisy Domargue pa po igralki Faith Domargue (Santa Fe Passage). Režiserju je tokrat končno uspelo k sodelovanju pritegniti tudi velikega Ennija Morriconeja, kultnega filmskega skladatelja, ki je s svojo glasbo dal ultimativni pečat vesternom 60. in 70. let. Glasba za Podlih osem pa je prva celovita glasbena kulisa, ki jo je Morricone naredil po skorajda 40 letih.

Skratka, Podlih osem ni Tarantinov najboljši film. Tisti, ki prisegajo na njegovo akcijsko plat, bodo morali potrpežljivo prenesti uro in pol dolg dialoški preludij. Pri najnovejšem Tarantinovem filmskem izdelku pa bodo prišli na svoj račun predvsem tisti, ki uživajo v njegovem ekstremnem smislu za humor, in oboževalci starih dobrih vesternov.

Podlih osem (The Ha teful Eight), ZDA 2015, režija in scenarij: Quentin Tarantino, igrajo: Samuel L. Jac kson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth ... Dolžina: 167 minut.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano