Krize spreminjajo ljudi

Dijaki Male gledališke šole na Gimnaziji Jurija Vege so minuli vikend dvakrat napolnili mestni disko klub. Vanj so namreč postavili letošnjo premiero Kazimir in Karolina in doživeto preigravali drame medsebojnih odnosov v času krize.

Igro so mladi gledališčniki odigrali med gledalci, na “odru” pa 
so se zbrali le ob zaključku. Foto: Saša Dragoš
Igro so mladi gledališčniki odigrali med gledalci, na “odru” pa so se zbrali le ob zaključku. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Gimnazijci - igralci Male gledališke šole z zvesto režiserko Ano Kržišnik Blažica so dramo Kazimir in Karolina, nastalo v času krize 30. let minulega stoletja, posodobili in doživeto preigravali svoje ali vsaj današnjih sodobnikov socialne stiske zaradi krize in bežali v pozabo z zabavo, a v resnici niso ubežali.

Avtor Õdon von Horvath je dogajanje postavil na prizorišče Oktoberfesta, v srž gospodarske krize in vzpona nacionalizma. Gimnazijskim gledališčnikom - novi generaciji igralcev skupaj s prekaljenimi - je bliže sodobni disko klub.

Današnji čas torej, ki ga prav tako zaznamuje kriza, ki za mlade v Sloveniji bržčas ni nič manjša od one, ki ji je delo posvečeno. Kriza pa ljudi spreminja, čeprav ljubezen na svojstven način ostaja in poganja življenje naprej.

Tako je bilo razumeti posodobljeno dramo v noči disko zabave, plesa in karaok, v kateri sta se razhajala Kazimir (Nejc Lapajne) in Karolina (Anja Carl). On, šofer, je ravnokar izgubil službo in stiska je za oba težka preizkušnja. Med upi in dvomi, ali bo ostala ali naj zbeži v varnejša naročja zaposlenega bankirja Oskarja (Anže Filač), sina lastnika banke ali njegovega ameriškega prijatelja (Tit Primožič, Aljaž Seljak), se pripeti pravcata kolobocija zmešnjav. Nesrečnega Oskarja tolaži prijatelj Franc (Denis Krhlikar), ki je odgovor na krizo našel v tatvinah tako, da je tudi nad njim obupovala punca (Mojca Lukan).

Igralci so humorno začinjene vloge in dialoge, polne aktualnih sporočil, odigrali sredi gledalcev. Brez treme in suvereno. Sami in režiserka Kržišnik- Blažiceva z njimi, so še enkrat odmevno izdelali malo gledališko šolo.

Ob izteku drame, ko je je vsak od likov dobil pravično kazen (ali nagrado), so se razmerja v razslojeni družbi postavila na svoje mesto. Kriza je ostala, zmagala pa je, kakopak, ljubezen. Za zamudnike bodo igro ponovno odigrali 23. maja.

SD


Najbolj brano