Krik bo odmeval na Dunaju

V dunajskem muzeju Albertina bodo 24. septembra odprli razstavo grafik enega najvplivnejših predstavnikov modern Edvard Munch: ljubezen, smrt in osamljenost.

DUNAJ > Do 24. januarja prihodnje leto si bo na Dunaju mogoče ogledati 120 del Edvarda Muncha (1863-1944), med njimi tudi štiri najslavnejše: Krik, Madona, Poljub in Melanholijo. “Kar je bil Dürer za renesanso in Rembrandt za barok, je norveški umetnik za moderno dobo,” so zapisali v muzeju.

Edvard Munch se je rodil v vasi Ådalsbruk v norveškem okraju Løten. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, po živčnem zlomu pa se je vrnil na Norveško, kjer je dober mesec po svojem 80. rojstnem dnevu tudi umrl. Pokopan je v Oslu.

Svojo umetnost je razumel kot osebno izpoved: “Skoznjo skušam razumeti lastni odnos do sveta. Lahko jo imate tudi za egoistično, a karkoli že je, vselej sem si predstavljal, da moje delo tudi drugim lahko pomaga iskati resnico.”

Začel je pri impresionizmu, a pravi dom zatem našel v diametralno nasprotnem ekspresionizmu, na platno pa skušal prenašati lastno dušno agonijo. Zabeležiti ni hotel čim bolj veristične podobe resničnega sveta, marveč videno popeljati skozi mračni blodnjak svoje duševnosti. “Umetniško delo vznika naravnost iz najgloblje človekove biti,” je pravil. “Umetnost se kot podoba lahko oblikuje v formo, zahvaljujoč človeškemu živčevju. Srcu. Možganom. Očesu. Umetnost je plod človekove potrebe po kristalizaciji. Narava je brezmejno, večno kraljestvo, ki v svojih nedrjih goji umetnost. Narava ni zgolj tisto, kar zmore uzreti oko. Narava so tudi najgloblje podobe uma. Podobe na hrbtni strani očesa.”

Njegova najslavnejše delo je Krik, ki ga je mojster naslikal v več različicah. Slovi tudi kot ena največkrat ukradenih umetnin.

Pred štirimi leti je v vili Manin pri Vidmu v Furlaniji gostovala velika razstava Munch in duh severa - Skandinavija v drugi polovici 19. stoletja. Ljubitelji umetnosti, ki so tam zaman iskali Krik, bodo na svoj račun kmalu prišli na Dunaju.

AG


Najbolj brano