Krap za dvajset let

Valterap iz Solkana je na domači rap scen dejaven že dvajset let. Pozna ga sleherni ljubitelj tovrstnega glasbenega žanra pri nas, vtisnil pa se je tudi v ušesa poslušalcev Radia Koper, kjer vodi oddajo o slovenskem rapu Od glave do rapa. Minulega decembra je izdal digitalni album Krap, ki ga bo danes predstavil domačemu občinstvu.

Valterap je pionir rapa na Goriškem in sinonim za neposredne rimane besede v primorskem narečju.   Foto: Robert Pavšič
Valterap je pionir rapa na Goriškem in sinonim za neposredne rimane besede v primorskem narečju.  Foto: Robert Pavšič

SOLKAN > Od njegovega prvega nastopa, ki ga je imel v okviru projekta Šank Pank, je minilo dvajset let. Od tedaj Valterap ne sedi križem rok, ampak nenehno ustvarja. Poleg iskanja globokih besed in skladanja rim mu odslej ni tuje niti snemanje glasbene podlage za avtorska besedila.

Okroglo obletnico delovanja na domači rap sceni je decembra lani okronal z izidom digitalnega albuma Krap. Valterap ob tem priznava, da je nastal tako hitro, da se ni niti dobro zavedal, pa je bil že objavljen. “Več ali manj sem material napisal, pripravil, posnel ter izdal v dobrem mesecu dni,” pripoveduje. “Naslov albuma je večpomenski, kot marsikateri moj verz, ki sem jih začinil s punk, električnimi in garažnimi zvoki ter jih spekel v digitalno publikacijo.” Dodaja, da ni želel izdati zgoščenke, saj to zanj ni trajen medij. “Morda bom v prihodnje razmislil o vinilni plošči za ljubitelje tega zvočnega medija,” dodaja.

Tokratni album prinaša sedem novih pesmi, posnel pa jih je v studiu, “Kigani”. Za skladbe In zdej pa greš, Nisem imel nič, Krap, Največja zmaga, Rdeča ladja, Zvii ter Ku je Budo zmagu vse je navdih našel v svojem vsakdanu. “Napisal sem jih več, a sem jih objavil toliko, kolikor je dni v tednu. Vse sem izpeljal sam, saj imam za takšen projekt ravno dovolj znanja in opreme,” je sklenil.

Valterap bo danes ob 18. uri v baru Šeše v domačem Solkanu predstavil svoje najnovejše rime z digitalnega albuma Krap. Dostopen je na internetni povezavi https://valterap.bandcamp.com/.

Valterap je sicer sinonim za neposreden val rimane besede v primorskem narečju. Je obenem pionir rapa na Goriškem ter v širšem primorskem prostoru. Prvi vidnejši prodor na domačo rap sceno je doživel leta 1998, ko je z domačinoma Kingom in Pipssom za kompilacijo 5'00'' of fame prispeval komad 1, 2, 3. Leta 2005 je bil med 80 prijavljenimi mladimi glasbeniki izbran na natečaju Radia Koper in za nagrado dobil snemanje v Studiu Hendrix. Leto kasneje je v samozaložbi izdal album malomatomanemona. Napisal je tudi glasbo za gledališko predstavo Cifra, mož v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Sodeloval je pri dokumentarnih filmih V letu hiphopa in Veš, poet svoj dolg. Redno se udeležuje vseh državnih prvenstev improviziranega rapa in redno koncertira. Najraje se pojavlja na klubskih odrih po vsej Sloveniji.

Zadnja leta je predan tudi svoji voditeljski vlogi v radijskem etru. Od leta 2008 namreč vodi oddajo o izključno slovenskem rapu Od glave do rapa, ki jo na Radiu Koper predvajajo ob četrtkih v večernem programu. V njej pozornost posveča domačim raperjem, njihovi glasbi in drugim projektom, ki izhajajo iz naše zakladnice mojstrov rimane besede. ANA CUKIJATI


Najbolj brano