Nekomu lahko polepšate zadnji večer leta

Socialna stiska je vse večja. Mnogi nimajo niti za hrano, kaj šele, da bi razmišljali o obisku gledališča. Zato so v Gledališču Koper pripravili dobrodelno akcijo Podarite vstopnico, s katero želijo tudi tistim, ki si nakupa vstopnice ne morejo privoščiti, na silvestrski večer omogočiti ogled družinske komedije Gledališka vaja.

Jaša Jamnik, Desa Muck in Gorazd Žilavec (z leve) bodo na silvestrski večer v komediji Gledališka vaja nasmejali tudi tiste, ki si sicer vstopnice za predstavo ne bi mogli privoščiti. Foto: Jaka Varmuž
Jaša Jamnik, Desa Muck in Gorazd Žilavec (z leve) bodo na silvestrski večer v komediji Gledališka vaja nasmejali tudi tiste, ki si sicer vstopnice za predstavo ne bi mogli privoščiti. Foto: Jaka Varmuž

KOPER > Gledališče Koper je akcijo Podarite vstopnico pripravilo v sodelovanju s koprskim Rdečim križem (RK), Centrom za socialno delo (CSD), Društvom prijateljev mladine in ostalimi lokalnimi humanitarnimi organizacijami, ki bodo gledališču pomagale, da bodo podarjene vstopnice prišle v prave roke.

Z akcijo želijo destigmatizirati revščino ter na silvestrski večer zbližati obdarovalce - tiste torej, ki bodo za nekoga kupili vstopnico - in obdarovance, ki si sicer ogleda predstave ne bi mogli privoščiti. “Za nas je publika publika. Vseeno nam je, kdo sedi v njej - tisti, ki imajo, ali tisti, ki nimajo. In prav to je naš cilj: ljudem, ki si ne morejo privoščiti nakupa vstopnice, bi radi omogočili, da so na silvestrski večer naša publika,” je na tiskovni konferenci pojasnila direktorica koprskega gledališča Katja Pegan in dodala: “Za obisk gledališča ni treba imeti nove frizure ali nove obleke. Važno je, da prideš.”

Vstopnico, prosim

Brezposelni so že sedaj v koprskem gledališču upravičeni do brezplačnih vstopnic. A marsikomu je neprijetno, ker mora na blagajni v zameno pokazati dokazilo o svojem statusu.

V zadregi pa so tudi zaposleni v gledališču, ko se soočajo z njihovo stisko. “Na silvestrovo pa bo drugače: ljudje bodo enostavno prišli in vprašali za vstopnico. In jo dobili, ne da bi bili ob predložitvi raznih dokazil še dodatno stigmatizirani,” pojasnjuje Peganova. Da je najhujša prav stigma, ki jo čutijo prizadeti, je včeraj poudarila tudi direktorica CSD Koper Tjaša Rodman, ki opozarja, da se število socialno ogroženih v zadnjih letih povečuje. Na koprskem RK na različne načine pomagajo že skoraj 3000 občanom. “Na naša vrata trkajo tudi ljudje, ki si nikoli niso mislili, da bodo kdaj iskali pomoč pri nas,” je povedala predsednica RK Koper Irena Sirotič.

“Če ne drugi, pa mi”

V posebni škatli, kjer v gledališču zbirajo podarjene vstopnice, se jih je še pred uradnim pozivom k dobrodelni akciji nabralo že 20. Peganova upa, da jih bo do konca meseca čim več. Vstopnice stanejo 12 evrov, blagajna gledališča pa je odprta vsak delovnik med 10. in 12. uro, ob torkih in četrtkih pa tudi med 15. in 17. uro. Kot napoveduje Peganova, bo za silvestrsko predstavo vseh 270 sedežev v gledališču zasedenih. “Če vstopnic ne bodo podarili drugi, jih bo pa gledališče,” pravi. “Pomembno je, da smo na ta dan povezani in dojemljivi za stisko drugega.”

PETRA VIDRIH


Najbolj brano