Koprska harfistka med najboljšimi tremi

20-letna harfistka Eva Tomšič iz Kopra je na mednarodnem tekmovanju v harfi v Izraelu osvojila tretje mesto. Na tekmovanje se je pripravljala leto in pol, vadila pa je tudi po šest ur na dan, je včeraj povedala za Primorske novice.

Evo Tomšič (levo) so včeraj s sprejemom na trgu Brolo pred koprsko glasbeno šolo presenetili 
nekdanja učiteljica Lučka Joksić (druga z leve) z učenkami, starši in predstavniki koprske 
glasbene šole. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Evo Tomšič (levo) so včeraj s sprejemom na trgu Brolo pred koprsko glasbeno šolo presenetili nekdanja učiteljica Lučka Joksić (druga z leve) z učenkami, starši in predstavniki koprske glasbene šole. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Mednarodno tekmovanje v harfi v Izraelu je vsaka tri leta, ob koncu vsakega pa organizatorji objavijo štiriurni program za prihodnje tekmovanje, ki ga morajo obvladati tekmovalci.

Sedemčlanska komisija je letos na tekmovanje, ki je potekalo konec novembra in v začetku decembra - udeleženci ne smejo biti starejši od 36 let - sprejela 25 harfistov in harfistk. Tekmovanje poteka na izpadanje. V prvih dveh etapah se tekmovalci pomerijo v 45-minutnih solo koncertih, v tretji etapi izvedejo skladbo s komornim orkestrom, v četrti pa s simfoničnim orkestrom. Poleg zahtevnih priprav na izvedbo štiriurnega programa je tekmovanje tudi fizično naporno, je povedala Eva Tomšič. Zahtevno je bilo že pred nastopom v tretji etapi: “Tega programa še nisem igrala z godalnim kvartetom, vaja pa je trajala le eno uro in 20 minut.”

Pravi adrenalin pa je sledil v finalnem nastopu, saj je imela pred koncertom le eno vajo z orkestrom. Generalki je sledil koncert z orkestrom, ki je trajal pol ure, nato pa je bil na vrsti še solističen nastop. “Sploh se ne zavedaš, kaj si dal skozi, saj si fizično povsem izmučen. Noč po finalu nisem mogla spati, ker je telo tako preplavljeno z adrenalinom,” je povedala Eva Tomšič, ki se je igranja harfe začela učiti pri šestih letih na koprski glasbeni šoli pri Lučki Joksić.

Nato je šolanje nadaljevala pri Anji Gaberc, od leta 2013 pa je študentka harfe pri Jani Bouškovi na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v Belgiji. 5. februarja prihodnje leto bo imela koncert v ljubljanski filharmoniji z orkestrom, kjer bodo izvedli skladbo, ki jo je igrala v finalu tekmovanja v Izraelu.REKA ŠAV


Najbolj brano