Kontrada se bo smejala

Med amaterskimi gledališčniki drame niso ravno priljubljene, so pa zato komedije. In kar nekaj je takih skupin, ki zna z zavzeto izvedbo humornih zgodb gledalce še posebej nasmejati. Ta konec tedna in še naslednji se jih bo šest, kot ustaljeno, spet zbralo v Kanalu.

Ljubiteljski gledališki igralci publiko predvsem radi nasmejijo. Foto: Ambrož Sardoč
Ljubiteljski gledališki igralci publiko predvsem radi nasmejijo. Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Festival Gledališče na Kontradi se začenja jutri ob 20. uri s predstavo Dohodnina izpod peresa Jean-Jacquesa Bricaireja. Gre za situacijsko komedijo, ko se skuša prevarant, ki leta ni plačeval državi vseh davkov, z izmišljevanjem družinskih članov ogniti razkritju svojega početja ob obisku inšpektorja.

V Kanalu bo delo na oder postavilo Prosvetno društvo Štandrež, katerega gledališčniki so redni udeleženci festivala Kontrada. Poleg njih pa bodo ta vikend, ko so na sporedu prvi trije od šestih večerov prireditve, nastopili še člani Kulturnega društva Brce iz Gabrovice pri Komnu in KUD Svoboda iz Zaloga. Prvi bodo pred gledalce stopili v soboto, drugi v nedeljo, oboji ob 20. uri. Kraševci jih načrtujejo zabavati s predstavo Češpe na figi, Založani pa z Dedek se upre. Čez teden dni pa bo napočil čas za drugo polovico festivala.

Vse bo enako: razpored predstav, ura, ko se bodo začele, humornost zgodb. Le izvajalci bodo različni in ob gostiteljih, ki so se naučili igrati delo Vaja zbora ter bodo v nedeljo, 27. avgusta, s tem sklenili prireditev, so napovedani ljubiteljski gledališčniki z Ospa ter tisti iz Bohinjske Bele.

Vsa leta doslej je prireditev gostil mali trg Kontrada, ki pa je zdaj gradbišče, ker ga prenavljajo. Zato bodo letos predstave v primeru ugodnega vremena na vrtu kanalskega župnišča, tako rekoč le čez cesto. Če bi deževalo, pa bo vse skupaj v večnamenski dvorani osnovne šole. AS


Najbolj brano