Koncert predvsem v znamenju novega

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je za 13. koncertno sezono navdih iskal pri sodobnih domačih in tujih avtorjih, zajel pa je tudi iz izvirov renesančne in romantične glasbe, kjer so korenine slehernega novega dela.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je v nedeljo  nastopil  v koprski dvorani sv. Frančiška.  Foto: Kim Shine
Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je v nedeljo nastopil v koprski dvorani sv. Frančiška.  Foto: Kim Shine

KOPER > “Seveda, to je bilo izhodišče za naše iskanje programskega okvira, ki naj bi zrcalil pestrost svetovne zborovske tvornosti. Naj jo mladi spoznajo v vseh njenih obrazih,” je letošnji programski koncept opisal umetniški vodja Ambrož Čopi.“Hkrati sem želel, da se pevci srečajo z literaturo, ki nastaja v zadnjem času, tisto, ki se je v svetu že predstavila in izkazala kot tehtna, ter tisto, ki nastaja v našem okolju, med domačimi ustvarjalci, in ji prav mi lahko utremo pot na evropske koncertne odre.”

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se je predsinočnjim v dvorani sv. Frančiška Assiškega predstavil v petih vsebinsko zaokroženih sklopih. Prvega sta oblikovali deli preteklih dob, avtorjev Gabriellija in Rheinbergerja, drugega so zaokrožili sodobni ustvarjalci z različnih kontinentov, Američan Frank Ticheli, Anglež Paul Maelor, Norvežan Kim Andre Arnesen in Romun György Orban, vsi živeči skladatelji, ki so se na svetovni zborovski sceni že izkazali.

Poetični naslov Vse barve teme je zajel krstno izvedbo sicer že pred leti nastale skladbe Micheleja Josie, italijanskega skladatelja, ki zadnje čase deluje na Slovenskem, ter sodobnega latvijskega avtorja Eriksa Ešenvaldsa, v to vsebino pa bi se prav lahko ujela tudi dela obeh primorskih avtorjev, Andreja Makorja in Ambroža Čopija , ki so iskala luč v nabožnih vsebinah.

Sklepni cikel je zajemal iz ljudske in popularne glasbe, v zborovskih priredbah - vodila naj bi ga asistentka dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin, ki pa je zaradi bolezni dirigentsko paličico prepustila kar Ambrožu Čopiju.

Poleg pedagoškega momenta je bilo v tem programu moč prepoznati predvsem željo po izvajanju oziroma predstavljanju nove in najnovejše zborovske literature, ki naj bi prodrla v srca izvajalcev in občinstva. Ali ji je to uspelo in v kolikšni meri, bomo ugotovili kmalu; zbor se namreč odpravlja na ugledno mednarodno tekmovanje v Krakov na Poljskem, kjer se bo predstavil z izborom iz omenjenega programa.

Ne glede na to pa je, pravi zborovodja, “cilj letošnje sezone predvsem, da se po moji vrnitvi v zbor ponovno začutimo, saj običajno traja kar nekaj časa, da se povezava med zborom in zborovodjo vzpostavi ... Vse to pa v upanju, da se približamo vrhunskim dosežkom tako na tekmovanjih kot na koncertih. To nam za zdaj kar lepo uspeva, do tekmovanja pa nam ostaja še nekaj časa.”

BRANKA KLJUN


Najbolj brano