Ko v Renče pride ljubljanska novinarka, je smeh

Kaj se zgodi, ko v Renče pride ljubljanska novinarka, ki bi rada pripravila članek o domačem društvu, lokalno narečje pa ji je španska vas? En sam smeh. Na tak hudomušen način se je v Novi Gorici skupaj z moškim pevskim zborom Provox predstavilo Društvo za kulturo, turizem in razvoj Renče. Njihova slikarska sekcija pa vabi na razstavo.

Zgovorna domačinka je ljubljanski novinarki predstavila tudi  nekdanjo renško praznično nošo. 

 Foto: Alenka Ožbot
Zgovorna domačinka je ljubljanski novinarki predstavila tudi nekdanjo renško praznično nošo.  Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA > V Renčah so tuhtali, kako bi bogato delovanje domačega društva, ki je nastalo leta 2009 in ima približno 80 članov, predstavili na izviren način. Da se ne bi izgubili v sivi povprečnosti, so v Točki Zveze kulturnih društev (ZKD) Nova Gorica, pretekli teden na oder postavili klepetavo domačinko (Neva Pahor) pri “škafu in perivnci” in novinarko (Alenka Gregorič), ki je v vas prišla z namenom, da bi v članku predstavila renško društvo. Renčanka ji je skupaj z drugimi člani društva, ki so prihajali in odhajali z odra, vse lepo razložila, seveda v narečju, ki je Ljubljančanki povzročalo nemalo težav, številčno občinstvo pa se je ob tem sproščeno zabavalo.

Hudomušno predstavitev so obogatili s projekcijo fotografij o delovanju društva in s predstavitvijo nekdanje renške praznične noše. V noši sta zaplesala Florida in Branko Petelin,BorutPetelin pa ju je spremljal s harmoniko. Gregorčičevo pot, ki se vije od Renč do Gradišča nad Prvačino, in “goriškega slavčka”, kateremu je pot posvečena, je udeležencem približal pesnik Radivoj Pahor. Ob poti so že pred leti postavili osem tabel, ki popotniku ponujajo veliko informacij o pesniku, njegovem ustvarjanju, notranjih bojih, radostih in razočaranjih. Beseda je tekla tudi o knjigi Aleksandrinke iz Renč, ki jo je pripravila domačinka Stazica Zorn, Rožica Žvanut pa je predstavila tradicionalni praznik Mohorjevo, ki z etnološko in kulinarično vsebino poleti v Renče privabi množico obiskovalcev. Za popestritev večera je poskrbel Moški pevski zbor Provox z dirigentom Matejem Petejanom in s priložnostno besedo pevca Iva Šinigoja. Zbor bo kmalu slavil tridesetletnico delovanja.

Društvo pripravlja še številne kulturne, etnološke in glasbene prireditve v Renčah in uspešno sodeluje s krajani, krajevno skupnostjo, domačo osnovno šolo, občino in drugimi društvi. “Načrtujemo muzej 1. svetovne vojne, ki ga bomo uredili v stari mrliški vežici v Renčah. Obnovili pa smo tudi staro javno tehtnico za tehtanje živine in kmečkih vozov, ki je včasih stala v središču Renč, sedaj pa je na “starem placu”. Vpisali jo bomo v seznam kulturne dediščine. Prihodnje leto pa bomo predstavili slovar renškega besedišča, s katerim želimo ohraniti zanamcem domačo izreko, nekoč v prihodnosti pa bo morda služil kot osnova za poglobljeno strokovno obdelavo,” napoveduje predsednica društva Vesna Pahor.

Zelo dejavna je tudi njihova likovna sekcija, ki jo vodi Hema Jakin, mentorica pa je akademska slikarka Jana Dolenc. V Točki ZKD Nova Gorica so postavili razstavo slikarskih del, ki so nastala na Mednarodnem ekstemporu Renče 2015. Na ogled bo do 18. decembra, predstavlja pa 35 del slikarjev iz domačega kraja, briškega društva Dablo, Kulturnega društva likovnih ustvarjalcev Tolmin, likovnega društva ENDAS iz Gorice, likovne skupine Svetloba Deskle in slikarjev iz Cerknice, Logatca in Nove Gorice. ALENKA OŽBOT


Najbolj brano