Knjiga je večna

Že 11. Goriški dnevi knjige v tem tednu v Novo Gorico in okolico privabljajo zelo raznovrstno občinstvo, od otrok do starejših bralcev. V program so uvrstili predvsem lokalne ustvarjalce. Tudi konec tedna bo zanimiv, dnevi pa se bodo sklenili v ponedeljek zvečer z odprtjem letošnjega projekta Primorci beremo.

V okviru priljubljenih POPslastic je mlade nagovoril  in z duhoviti domislicami  nasmejal Jonas Žnidaršič.
V okviru priljubljenih POPslastic je mlade nagovoril in z duhoviti domislicami nasmejal Jonas Žnidaršič. 

NOVA GORICA > Goriški dnevi knjige (GDK) od torka pod taktirko Goriške knjižnice Franceta Bevka in literarnega kluba GOvoRICA strežejo ljubiteljem knjige in tistim, ki to utegnejo šele postati. V knjižnici si želijo pritegniti predvsem mlade.

V zadnjem času jim to uspeva s projektom Knjižne POPslastice, ki so ga letos z gostovanjem Jonasa Žnidaršiča zaključili prav v okviru dnevov knjige. “Projekt se je zelo dobro prijel, izvajali ga bomo še naprej,” potrjuje Tina Podgornik, vodja delovne skupine letošnjih GDK.

Jonas, ki so ga prišli poslušat dijaki šolskega centra in učenci OŠ Milojke Štrukelj, je bil v formi, z duhoviti domislicami je mlade nasmejal, a jim je dal tudi misliti in jih spodbudil, naj knjigo čim večkrat vzamejo v roke. Ker je “kul”.

Raznoliki dogodki so dobro obiskani. Zvrstile so se predstavitve knjig Milana Petka LevokovaPles kanibalov in Branka MorenčičaPrometnice v Goriških brdih pred in med prvo svetovno vojno, zbornika Znova in znova, literarna in ustvarjalna druženja si sledijo v knjižnici in po šolah, otroci berejo s psi v projektu Tačke pomagačke, sinoči pa so Noč knjige zaključili z nastopom goriških Reunion.

“Z obiskom smo zelo zadovoljni, veliko ljudi se udeležuje dogodkov. Odziv občinstva in sodelujočih je zelo pozitiven. Tačke pomagačke so dobro sprejete, zapolnjena so skoraj vsa mesta. Naši uporabniki so imeli popust pri nakupu vstopnice za predstavo Beraška opera in gostili smo Nogometno društvo Gorica. Knjiga torej ne povezuje samo umetnosti, ampak tudi šport,” je zadovoljna Podgornikova.

Med drugim bo danes v Carinarnici literarno-glasbeni performans Nevem nevem, GDK pa se bodo zaključili v ponedeljek s potopisnim predavanjem in odprtjem projekta Primorci beremo 2017.

“Lepo je, da je GDK prevzela inštitucija, kot je knjižnica, ki je večdnevni dogodek zapeljala v bolj profesionalne vode. To mi je v veliko veselje videti in slišati,” pravi Darinka Kozinc iz Goriškega literarnega kluba GOvoRICA, ki Goriške dneve knjige na različne načine spremlja že od vsega začetka.

“Pomembno je, da čim pogosteje govorimo o knjigah, ker s tem marsikoga spodbudimo k branju in razmišljanju. Knjiga bo namreč ostala, je večna, kljub novim tehnologijam,” še pravi.

MITJA MARUSSIG, ANA CUKIJATI


Najbolj brano